08:30 – 12:00 (Konsolosluk işlemlerinin kabul saatleri)
Atina Başkonsolosu : Oya Yazar
Posta adresi
Vasileos Pavlou 22, Paleo Psihiko 15452 Athens-Greece
Telefon: +30 210 67 29 830 / +30 210 67 21 153
Acil Durum: +30 694 65 64 870
Fax: +30 210 67 76 430
E-posta: [email protected]
Bu Yunanistan Gezi Rehberi seyahatiniz süresince ihtiyacınız olabilecek tüm bilgiler düşünülerek hazırlandı. Yemeden, içmeye, gezip görülebilecek yerlere, yapılabilecek aktivitelere ve hatta Yunanistan Gezi Rehberi içinde Yunanistan’ın kültürü ve bilmeniz gereken yerel yasaları ve zor bir durumda kalmanız halinde konsolosluk iletişim bilgilerini içerir. Şimdi lafı uzatmadan gelin, Yunanistan Gezi Rehberi ‘ni yakından inceleyelim.
Yunanistan ışıltılı gece kulüpleri, taze deniz ürünleri ve Akdeniz’in o tanıdık olduğumuz atmosferi ile büyüleyici bir yerdir.
Sahillerini, plajlarını ve Antik Yunanistanı keşfetmek isteyen ve meşhur Yunan misafirperverliğinden faydalanmaya çalışan gezginler için son derece popüler bir rotadır.
Yine de bu popülerliğine rağmen, Yunanistan’ın Olympus Dağı, Mora Yarımadası kıyıları, uzak adalardan bazıları ile Yunanistan’ın bazı bölgelerinde hala keşfedilmemiş, adı çok bilinmeyen bir çok bakir yer var.
Parthenon’un sade antik güzelliği ve Saronik Körfezi ile gök yüzünü birleştiren, ülkenin en çarpıcı kenti başkent Atina’dır.
Ülkenin geri kalanı gibi, Atina da dünyanın en büyük düşünürlerini, filozoflarını ve şairlerini üreten klasik bir medeniyet üzerine inşa edildi.
Gezgin olan Odysseus’a ev sahipliği yapan küçük Ithaca adasından, bir zamanlar ilahi varlıkların oyun alanı olan Peloponnese’nin engebeli bölgesine kadar Yunanistan’ın her yerinde bir efsane yatar.
Yunanistan, antik Minoan kültürüne ev sahipliği yapan ve efsanevi Minotaur’a sahip olan Rodos’un arasında 1400 adaya sahiptir. Bugün çarpıcı plajları, büyüleyici sahil kasabaları ve canlı gece hayatıyla ünlüdür.
Gösteriler düzenli olarak Atina’nın merkezinde, özellikle Syntagma Meydanı’ndaki ana meydanlarda gerçekleştiriliyor. Ülke çapında grevler ve protestolar her an gerçekleşebilir ve kara / hava / deniz seyahatini bozabilir ve sınır geçişlerinde gecikmelere / sapmalara neden olabilir. Yerel medya raporlarını takip etmeli ve seyahat operatörünüze danışmalısınız. Büyük kalabalıklardan ve gösterilerden kaçınmalısınız. Geçmişteki bazı gösteriler şiddetli bir hal aldı.
Yol kapatmaları Atina’da yaygındır ve her zaman önceden ilan edilmez. Gösteriler kısa sürede çıkabilir, ancak geleneksel olarak gösterilerin yapıldığı belli tarihler vardır bunlar ; 1 Mayıs, 17 Kasım ve 6 Aralık.
Yunanistan’a yapılan çoğu ziyaret sorunsuz, ancak pasaport, cüzdan ve el çantalarının çalınması metroda ve özellikle Atina’nın merkezinde kalabalık turistik yerlerde yaygındır. Değerli eşyalarınızı otelinizde veya dairenizde güvenli bir yerde bırakın ve pasaportunuzun bir fotokopisini yanınızda taşıyın. En azından Türkiye’deki kişisel güvenlik bilincinizi burada da aynı seviyede tutmalısınız.
Tatildeyken çok değerli eşyalarınızı sergilemekten kaçının ve her zaman aracınızı kilitleyin. Aracınızı daima iyi aydınlatılmış bir alana park edin veya güvenli bir park yeri kullanın. Araba suçuna karşı uyanık olun.
Cinsel saldırı ve tecavüz de dahil olmak üzere kişisel saldırılar Yunanistan’da nadir görülür. Çoğu, şehir içi alanlarla sınırlı olmamakla birlikte, ırkçı bazı saldırıların olabildiği rapor edilmiştir.
Araç kullanabilmek için Uluslararası Sürüş İzni almanız gerekir.
Karayoluyla seyahat ederken dikkatli olun. 2017 yılında Yunanistan’da 739 yol ölümü yaşandı (kaynak: Ulaştırma Bakanlığı).
Kiraladığınız herhangi bir aracın iyi durumda olduğundan emin olun ve sigortalı olup olmadığınızı kontrol edin. Moped veya ATV kiralarken, kiralama şirketi tarafından satılan sigorta genellikle yalnızca başka bir araca verilen hasarın maliyetini karşılayan üçüncü şahıs sigortası sağlar.
Yunanistan kısa süre önce 125cc’lik ve asfalt yollardaki ATV lerin kullanımını yasaklayan bir yasa çıkardı. 1000 € para cezası uygulanabilir. Daha büyük ATV’ler (150 ve 310cc) kiralanabilir, ancak yalnızca 23 yaş ve üstü sürücülere tam bir ehliyet ile. Geçici ehliyet, Yunanistan’da ATV sürmek için yeterli sayılmaz ve sigortanızı geçersiz kılabilir.
Bir motosiklet kiralamak istiyorsanız, en azından A1 – “hafif motosiklet” kategorisinde geçerli bir ehliyetiniz olacak. Türkiye’de 50cc’ye kadar moped sürmek için geçerli olan ehliyet kategorisi Yunanistan’da geçerli değildir.
Yasaya göre, bir scooter veya motosiklet kullanmak için en azından yarım kask takmak zorundasınız. ATV sürücüleri, tam kask takmalıdır (veya tam yüz kaskı artı gözlük). Kask takılmaması, bir kazaya karışmanız durumunda seyahat sigortanızı geçersiz kılabilir ve 350 avroluk para cezasına ve ruhsatınıza el koymanıza neden olabilir.
Yunanistan’da sürüşe ilişkin tüm ayrıntılar için Avrupa Komisyonu, AA ve RAC rehberlerine bakabilirsiniz.
Herhangi bir zamanda askeri teçhizat, araç veya binaların fotoğraflarına veya videolarına yaklaşmamalı veya fotoğraf çekmemelisiniz. Yunan makamları bunu yapan birini tutuklayacak ve muhtemelen kovuşturmaya başlayacak. Bazı sınır bölgeleri de askeri olarak hassastır. Bu alanları ziyaret edebilmenize rağmen, fotoğraf veya video çekimi yapmaktan kaçınmalısınız.
Denizanası görülen dönemlerde varsa yerel önerileri izleyin.
Su sporları aktivitelerine katılmayı düşünüyorsanız, tercihinizi lisanslı bir su sporları merkezinden yapın.
1974’ten bu yana Yunanistan, devlet başkanı ve Parlamento tarafından seçilen, istikrarlı bir parlamenter demokrasi olmuştur. Yunanistan 1981 yılında Avrupa Birliği’ne katıldı. Yunanistan uzun süredir devam eden bir ekonomik krizden geçiyor ve mali sistemi çok kırılgan. Yunanistan borçlarını azaltmada olumlu adımlar attı. En son ekonomik gözden geçirmenin ardından, uluslararası alacaklılar fonlarını serbest bıraktı. Daha fazla ekonomik zorluk ve bununla birlikte gösteri ve protestolar yapılma riski de var.
2015 ve 2016’da, Lesvos, Kos ve Samos gibi Yunan adalarına gelen ve Yunanistan üzerinden diğer AB ülkelerine yolculuklarını sürdürmek isteyen göçmen ve mültecilerin sayısında çarpıcı bir artış oldu. Akışlar şimdi önemli ölçüde azaldı. İngiltere Büyükelçiliği durumu gözden geçiriyor, ancak şu anda bu vatandaşları veya sınır geçiş noktalarında ziyaret eden İngiliz vatandaşlarına yönelik herhangi bir spesifik risk rapor edilmiyor.
Yunanistan’daki terör saldırıları göz ardı edilemez. Saldırılar, yabancılar tarafından sıkça rastlanan yerler de dahil olmak üzere, ayrım gözetmeyebilir.
Yunan kurumlarına, alışveriş merkezlerine, bankalara, medya ofislerine, diplomatik binalara ve polise karşı patlayıcılar ve otomatik silahlar içeren çeşitli saldırılar oldu. Türk vatandaşları normalde belirli bir hedef olarak kabul edilmezler, ancak yabancıların ziyaret ettiği yerlerde saldırılar olabilir.
Herhangi bir tür uyuşturucuya karışmayın. Küçük miktarlarda bile bulundurmak, uzun bir hapis cezasına neden olabilir. Yerel yasalar ve gelenekler ile ilgili eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Yunanistan, LGBT+ bireyler için güvenle seyahat edebilecek ülker arasındadır. LGBT+ Turistlere yönelik gerçekleştirilmiş sözlü veya fiziksel bir taciz kaydına sahip değiliz. Seyahatiniz öncesinde yine de şehrinizde yer alan LGBT+ dernekleri ile iletişime geçip Yunanistan hakkında tavsiyeler almanızı öneririz.
Ülkeye giriş için zorunlu aşı: Yok
Seyahatinizden en az 8 hafta önce, Sağlık Bakanlığının Yunanistan için en son önerilerini buraya tıklayarak kontrol edin. Her ülkeye özgü sayfalar aşı önerileri, mevcut sağlık riskleri veya salgınları ve yurtdışında sağlıklı kalmaya ilişkin farklı bilgiler mevcuttur.
Yunanistan’da özel sağlık klinikleri de dahil olmak üzere tüm hastaneler devletin gözetim ve denetimi altında faaliyet göstermektedirler. Atina’daki bellibaşlı hastaneler arasında Evangelismos, Erithros, Stavros, İpokration, Geniko Kratiko, İgeia, Iaso ve KAT hastaneleri ile Atina Sağlık Merkezi sayılabilir.
Yunanistan hastaneleri, her çeşit sağlık koşullarına cevap verebilecek niteliktedir. Devlet hastanelerinde bir gecelik yatak ücretinin bedeli 70 ile 230 Euro arasında değişirken, özel hastanelerde ise 204 ile 452 Euro arasında değişmektedir. Özel muayenehanelerde yapılan tedaviler için doktor vizite ücreti ise ihtisas dalına göre 50 ile 150 Euro arasında değişmektedir. Vatandaşlarımızın Yunanistan’a gelmeden önce seyahat sigortası yaptırmalarında fayda mütalaa edilmektedir.
Ülkede, şehir şebeke suyunun içilmesi mümkündür. Ayrıca, çeşitli firmalar tarafından üretilen ve plastik şişeler içinde satılan içme suları da kolaylıkla bulunmaktadır.
Genel olarak ihtiyaç duyulan ilaçlar eczanelerden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Yunanistan / Seyahat Sağlığı ile ilgili eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Yunanistan’da Olympic Airlines (www.olympicair.com) ve Aegean Airlines (www.aegeanair.com) iç hat uçuşları gerçekleştirmektedir. Başlıca rotalar Atina-Selanik ve Atina-Kandiye’dir (Girit’te).
Yaz boyunca önceden rezervasyon yapılması önerilir. Özel charter uçuşları da mevcuttur.
Trafik Yönü: Sağdan
Yunanistan’ın otoyol ağı son yıllarda önemli ölçüde iyileştirildi. Otoyolların bazı bölümleri ve bazı köprülerin geçiş ücretleri vardır; birçoğu nakit kabul ediyor. Kırsal alanlarda ve özellikle adalarda, birçok yol dar ve kıvrımlıdır.
Dik dağların yukarısındaki yolların firkete dirsekleri ve korkulukları olmayan düşme uçurumları içerebileceğine dikkat edin. Daha izole edilmiş plajlardan bazılarına ulaşmak için eşsiz parkurları müzakere etmeniz gerekebilir.
Yunanistan’ın başlıca otoyolları arasında E75 (Atina-Selanik), E94 (Atina-Korint), E55 (Patras-Pyrgos-Olympia), E90 (Selanik-Kavala-Dedeağaç) bulunmaktadır. İkincil yollar ulusal yollar olarak bilinir ve 1’den 99’a kadar numaralandırılır.
En büyük uluslararası araç kiralama firmaları Yunanistan’ın her tarafında, havalimanlarında, feribot limanlarında ve tüm büyük şehirlerde ofisleri bulunmaktadır. Araba kiralamanın yasal yaşı 21’dir.
Atina’da taksiler güvenli ve ucuzdur. Bolca da bulunur. Santorini gibi daha ticari adalarda taksiler pahalı olabilir ve yoğun sezonda taksi bulmak zor olabilir. Daha az turistik olan adalarda taksiler daha ucuzdur ancak sayıca azdır.
Yunan kırsalında bisiklet severler için mükemmel bir arazi vardır. Rehberli / Rehbersiz bisiklet kiralayan pek çok şirket vardır.Bazıları yarım günden bir haftaya kadar her şey içerisine dahil rehberli turlar düzenler. Şehir işlerinde bisiklet yollarında, kıyı şeridinde yer alan kırsal yollarda ve çarpıcı bir manzara sunan Girit Adası ve Mora Yarımadaları’nda bisikletle dolaşmanız tavsiye edilir.
Atina’da bir tren istasyonu var, Larissa. Tren bilgileri ve biletleri Yunanistan Demiryolları Organizasyonu’ndan (OSE) (www.trainose.gr) alınabilir. Bu ana tren hattı Atina ve Selanik’e her yönden yaklaşık 4 saat süren ekspres trenler ile hizmet vermektedir.
Interrail Greek Island Pass, Interrail Greece Pass ve Interrail Global Pass olmak üzere üç tip geçiş sunmaktadır. Ulaşım ile ilgili eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Gezilecek Yerler başlığı altında eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Gezinize M.Ö. 5 nci yüzyıl Partenon’una ev sahipliği yapan UNESCO dünya mirasları listesinde yer alan Akropolis’in Kutsal Kayası ile başlayabilirsiniz. Ardından bir zamanlar Atina’nın siyasi ve ticari merkezi olan Antik Agora‘ya doğru yürüyün. Akropolis’teki antik buluntuları gösteren ve 2010 yazında açılan ultra modern yeni Akropolis Müzesi‘ni ziyaret ettiğinizden emin olun. Antik mermer heykeller, mücevherler ve seramiklerle dolu dünya standartlarındaki Ulusal Arkeoloji Müzesi’ni görme fırsatını kaçırmayın.
Yunanistan’da uluslararası öneme sahip 11 sulak alan ve 190‘ın üzerinde “Kuş alanları / Deltalar” bulunmaktadır. En etkileyici olanı Trakya’daki Nestos Deltası ve Makedonya’daki Prespa Gölleri’dir. Bu deltalara yapacağınız ziyaretlerde birbirinden farklı türde balıkçılları, leylekler, pelikanlar ve kartalları görmek mümkündür.
Venedikliler tarafından güçlendirilen bu büyüleyici deniz limanı, iki kale tarafından korunmaktadır. Bunlar tepede yer alan Eski Kale ile denize sıfır Yeni Kale’dir. UNESCO Dünya listesinde yer alan bu eski kent, 19. yüzyıldan kalma neo-klasik konaklar barındırır.
Eskilerin dünyanın merkezi olduğuna inanılan Delphi’yi keşfedin. Bir yamaçta yer alan bu büyüleyici pagan dini kompleksi, klasik tapınakları, tiyatrosu ve bir de amfi tiyatro içermektedir. Delphi Arkeoloji Müzesi’nde de ayrıca çok sayıda parça yer almaktadır. Gelmişken müzeyi de ziyaret etmelisiniz.
Volkanik bir patlamanın MÖ 1600 civarında adanın dışına çıktığında yarattığı denizde dairesel bir çöküntü olan, kaldera bakan bir uçurumun üzerine kurulmuş olan Santorini’nin beyaz badanalı Ia ve Thira kentlerini ziyaret edin. Muhteşem gün batımları, kara kumlu plajlar, butik oteller ve gurme mutfağı bekleyin. Göz alıcı, hedonistik gece hayatıyla tanınan Mykonos, ünlülerin ve modacıların dikkatini çeken eşcinsel toplulukların yanı sıra eşit ölçüde çekiyor.
Epidaurus’taki Asclepius Tapınağı, bir zamanlar dini bir merkez ve spa olan önemli bir şifa merkezi idi. M.Ö. dördüncü yüzyılda inşa edilen kutsal alan, şifa tanrısı Asclepius’a adanmıştır ve Olympia ve Delphi’de benzer binalar inşa eden Polycleitus tarafından tasarlanan iyi korunmuş 1400 kişilik bir tiyatroya sahiptir. Tiyatro, Yunanistan’daki tüm antik tiyatroların en ünlüsüdür ve tiyatro gösterileri ile her yaz canlanır. Ayrıca 1902 ve 1909 yılları arasında inşa edilen ve kutsal alandan birçok kalıntı içeren Epidaurus’un yakınında küçük bir kazı müzesi bulunmaktadır.
Atina’da MS 2. yüzyılda inşa edilmiş Herodes Attikus Odeonu’nda düzenlenen müzik, dans ve tiyatro gösterilerinin yanı sıra klasik Yunan dramalarının sahne alındığı Helen Festivalini (www.greekfestival.gr), kaçırmayın. Amfi tiyatro içerisinde gerçekleşen, geleneksel olarak yapılmakta olan bu festivali Haziran-Eylül ayları arasında yakalamanız mümkün.
Yunan Adaları, sayısız çarpıcı kumsala ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar, eğlenceli partilere ev sahipliği yapan Mykonos’taki Paradise ve Psarou sahilleri olabileceği gibi Skiathos’ta yer alan daha sakin ve daha çok ailelere hitap eden çam kokulu altın kumlu sahilleridir. Diğer bilindik popüler seçenekler arasında Kefalonya Adası’nın göz kamaştırıcı uçurumlarla gizlenen Myrtos’un beyaz çakıl taşlı ve turkuaz renkli sularını barındıran sahilleridir. Girit’te bulunan Vai sahili de bir başka örnek olarak verilebilir.
Yunanistan, Girit’te çoğunluğu 6.000 karst mağarasına ev sahipliği yapıyor. Yirmiden fazla gösteri mağarası, dikilen ve sarkıtlarla dolu en büyük ve en etkileyici olan Perama olan rehberli turlara açıktır. Bazıları eski çağlarda ibadet yeri olarak kullanılmış, sonra kiliselere ve manastırlara ev sahipliği yapmış, hatta Yunanistan’ın bağımsızlık mücadeleleri sırasında manşetler olarak kullanılmıştır.
Avrupa’nın en eski medeniyetine ev sahipliği yapan 3 bin yıllık freskli Minoan Sarayı’nın geniş Knossos kalıntılarını keşfedin. Alandaki buluntular Girit’teki Venedik tarzı liman kenti Iraklio’daki Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Kardista’daki Plastira Gölü’nde bir araya gelen doğanın insanlarına bakın. Meşe ve kestane ağaçlarıyla kaplı tepelerle çevrili, göz kamaştırıcı sularda dolaşıp, ilham verici manzaralar duyularınızı yatıştırır.
Orta Yunanistan’daki Teselya’daki bir ovada, Meteora, Athos Dağı’ndan sonra Yunanistan’ın en önemli ikinci manastır grubudur. On birinci yüzyıldan itibaren, ilk mirasçılar buraya yerleştiğinde, 24 Ortodoks manastırı ovaya bakan tuhaf kayalık tepelerin üzerine inşa edildi. Bugün, bazıları Bizans geç dönem freskleriyle süslenmiş altı manastır halka açıktır.
Eski müstahkem Bizans kasabası Monemvasia’da yavaşlayın. Kasabaya MS 375’teki bir depremden sonra ana karadan ayrılmasının neden olduğu tek bir geçitle ulaşılabilir. Eski şehirde arabalara izin verilmiyor, ancak romantik butik oteller, yıldızlı geceler ve kaliteli yemekler kesinlikle.
Chalcidice yarımadasının doğusunda, “Kutsal Dağ” olarak da bilinen Athos Dağı’nda durun. 20 Ortodoks manastırı, yaklaşık 1000 keşiş ve paha biçilemez fresk ve dini sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan 1045 yılına ait ve şu anda UNESCO dünya mirası. Yunanistan’ın bir parçası olmasına rağmen, özel bir özerklik statüsüne sahiptir. Kadınlar ve çocuklar yasaklandı ve ziyaret etmek isteyen erkeklerin izin almak için karmaşık bir başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Mycenae
Mycenae olan hazineyi ziyaret et. Cyclopean Walls ile çevrili bu tepenin kalesi, güçlü Mycenaeans’ın başkentiydi. Burada ‘Agamemnon Maskesi’ de dahil olmak üzere altın hazine bulundu.
Tanrıların babasına adanan Olympian Zeus, Olympia, ilk defa M.Ö. 776’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nın doğduğu yerdir. Mora’da yer alan site, eski at yarışlarının yapıldığı Heraeum, Stadyum ve Hipodrom dahil olmak üzere birçok eski binaya sahiptir. Ayrıca bir Palaestra veya güreş okulu ve rakiplerin en az bir ay boyunca antrenman yapmak zorunda olduğu bir spor salonu vardı. Bugün Olympia’ya gelen ziyaretçiler, bir zamanlar altın ve fildişi Zeus heykelinin bulunduğu Zeus Tapınağı’nı ve Olympia’dan mermer heykelleri ve bronz koleksiyonu da dahil olmak üzere birçok eser içeren yakındaki Arkeoloji Müzesi’ni görmeye geliyor. UNESCO dünya mirası.
Rodos’un ortaçağdan kalma eski şehri UNESCO dünya mirasıdır – gerçekten unutulmaz bir ortaçağ deneyimi için hava karardıktan sonra arabanızdaki arnavut kaldırımlı arka sokakları keşfedin. Kudüs’ün Aziz John Emri, şehri 1309’dan 1522’ye kadar işgal etti ve 4km uzunluğundaki şehir surları, Büyük Üstatlar Sarayı ve Şövalyeler Sokağı ile işgal etti. Daha sonra Osmanlı Türklerine düştü – izleri Soliman Camii ve Ulu Hamam gibi İslami mimariyi içeriyor.
Gezilecek Yerler ile ilgili eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Konaklama başlığı altında eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Dışarıda yemek yemek Yunanistan’daki ulusal eğlencedir. Yunanistan, yemek konusunda Türk mutfağı ile çok fazla benzerlik barındırıyor.
Restoranlar normalde öğle yemeği için 12:00-15:00 arası ve akşam yemeği için 20:00-24:00 arasında hizmet verirler. Çalışma saatleri bölgeye ve yerel yasalara göre değişmektedir. Popüler tatil beldelerinde birçok işletme yaz boyunca gün boyu açık kalır.
Bizimkinden pek farkı olmayan doldurulmuş asma yaprağıdır.
Domates, biber,kabak, pirinç ile doldurulmuş ve fırında pişirilen bizim dolma adını verdiğimiz yemeğimizle aynı yemektir.
Zeytinyağı ve tereyağında pişmiş, domates ile soslanmış kuru fasulye ile yapılan bir tür pilakidir.
Bahşiş
Hesabın % 12 ile 15 arası bahşiş beklenir.
Alkol alma yaşı
16.
Bölgesel içecekler
Yeme & İçme ile ilgili eklemek istediklerinizi “Rehberi Düzenle” bölümünden Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne yazabilirsiniz.
Özel alımlar arasında dantel, mücevher, metal işi, seramik, triko, kilim, deri eşya, yerli şarap ve alkollü içkiler, zeytinyağı ve zeytin ağacından ahşap nesneler sayılabilir. Atina, lüks malların, yerel el sanatlarının ve uluslararası markaların ve cadde mağazalarının merkezidir.
Akropolis’in altındaki Monastiraki’de pazar sabahı bit pazarı, yüksek sezonda kalabalıklaşıyor. Taze deniz mahsulleri, etler, meyveler ve sebzelerden oluşan renkli tezgahlarla kaplı bir dizi salon olan Atina Merkez Pazarı da kesinlikle görülmeye değer.
Bölgesel spesiyaller arasında Ioannina’dan gümüş; Sifnos ve Skopelos’tan seramikler; Girit, İyon Adaları, Rodos ve Skiros’tan nakış ve dantel; Girit’ten alabaster; Kastoria’dan kürkler; ve Epirus bölgesinden flokati halıları. Diğer popüler ürünler arasında zeytinyağı bazlı çevre dostu banyo malzemeleri (sabunlar, şampuanlar, yüz kremleri vb.) Ve mastiha ürünleri (Sakız adasında üretilen mastik reçineden yapılan kozmetikler) sayılabilir.
(a) Turistlere satılan birçok ‘antika’ nın sahte olduğunu bilmelisiniz. Antika ihracatı ile ilgili bilgileri www.law-archaeology.gr adresinde bulabilirsiniz.
(b) AB üyesi olmayan vatandaşların yaptığı 120 € ‘dan fazla alışverişler için KDV iadesi alabilir. Süreç oldukça karmaşık, ama yüksek miktarlarda alım yaptıysanız buna değer. Nasıl vergi iadesi alabileceğinize ilişkin mağaza sahiplerine ve turistik bilgi ofislerine danışın.
Çalışma saatleri mevsime, yere ve mağazanın türüne göre değişmekle birlikte, kaba bir şekilde aşağıdaki gibidir:
Pzt, Çar ve Cts 09:00-14:30 arasında. Salı, Perşembe 09:00-14:30 arası , Cuma günleri ise 17:30-20:30 arasında çalışılmaktadır. Turizm sezonunda dükkanlarının çoğu akşam geç saatlere kadar açık kalır. Atina’da, banliyölerde bulunan birkaç büyük yeni alışveriş merkezi, Pzt-Cum 10:00-21:00, Cts 09:00-20:00 arasında açıktır.
Yunanistan’ın gece hayatı; barları, dans kulüpleri ve canlı konserler ile ana kasaba ve beldelerde yoğunlaşmıştır. Atina’nın gece hayatı, özellikle Plaka bölgesindeki ouzeri adıyla bilinen yerel tavernalar (tipik Yunan barları) ile birlikte Psirri ve Gazi’nin şık gece semtlerinde barlar ve küçük kulüplerin bolluğu sayesinde Avrupa’nın bilinen en iyi eğlence yerleri arasındadır.
Yaz aylarında, Atina’nın büyük kulüplerinin çoğu büyük açık hava festivallerine ev sahipliği yapar. DJ müziği ve sonsuz bir deniz manzarası seyrinde Voula, Vouliagmeni ve Varkiza’daki plajlara taşınır. Canlı Yunan bouzouki müziğine sahip gece kulüpleri, Atina ve Selanik’te de oldukça popülerdir.
Yaz boyunca, Mykonos ve Santorini’nin Kiklad adalarında da gece hayatı olağanüstü ve göz alıcıdır. Korfu, Zakynthos (Zante), Rodos ve Ios ise uygun fiyatları ve sabaha kadar süren aktiviteleri sebebiyle gençler tarafından tercih ediliyor. Romantik bir kaçamak arayışı içinde olan çiftler için genelde Milos, Folegandros, Patmos veya Ithaca gibi daha az bilinen adaları tavsiye ediyoruz.
Yunanistan’ın Atina’daki Mount Parnes Kumarhanesi, Korfu’daki Casino Achilleon ve Rodos’taki Grande Albergo delle Rose’deki Casino Rodos gibi bazı kumarhaneleri mevcut.
Kültürel bir eğlence anlayışına sahip gezginler için , Helenistik Festival’ine katılmanız olacaktır. Haziran-Eylül ayları boyunca Atina’da M.S. 2. yüzyıldan kalma muhteşem Herodes Attikus Odeonu ‘nda düzenlenen açık hava müzik konserleri ve uluslararası tiyatro gösterilerine mutlaka katılmanızı tavsiye ediyoruz.
Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne katkıda bulunan kimse olmadı. Bu rehbere eklemek veya düzenlemek istediğin bilgileri yukarıda yer alan “REHBERİ DÜZENLE” bölümünden ekleyebilir, düzenleyebilirsin.
Yunanistan Gezi Rehberi ile ilgili düşüncelerinizi, bildirimlerinizi veya geliştirilmesini arzu ettiğiniz yönlerini yorum alanında ifade ederek Yunanistan Gezi Rehberi ‘ne katkı sağlayabilirsiniz.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştırlütfen kullanıcı adınızı ya da e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir link alacaksınız.