Yön Bulma Yöntemleri
Yön bulma yöntemleri ve tekniklerini A’sından Z’sine sizler için derledik.
Doğal Yön İşaretleri
Doğa yeryüzünün manyetik alanına ve yön bulmaya insandan çok daha alışkındır. Bitkiler güneşe doğru Kuzey yarım kürede güneye yönelerek büyür. Ayçiçekleri de güneşin gökyüzündeki hareketini takip ederler.
- Ağaçlar ve taşların yosun kaplamış yüzleri daima kuzeye bakar.
- Minarelerin şerefelerine çıkış kapıları daima güneye bakar.
- Kiliselerin çanı daima kilisenin batısında bulunur.
- Müslüman mezarlarının baş taşları daima batıyı gösterir.
- Hristiyan mezarlarının baş taşları daima doğuyu gösterir.
- Karıncalar yuvalarını ağaçların güneye bakan kısmında yapar.
Ay ile Yön tayini yöntemine göz atmak için tıklayın
Gölge ile Yön tayini yöntemine göz atmak için tıklayın
Kol saati ile yön tayini yöntemine göz atmak için tıklayın
Ağaçlardan yön tayini
Doğada ağaçlar hakkında bilmemiz gereken çok şey vardır. Her şeyden önce kuzeye uzanan çok az dal olur. Bir ağaca aşağıdan yukarıya doğru bakılırsa bu rahatlıkla görülür. Ağaçların kuzeye bakan kısımları güneye bakanlara göre çok daha fazla nemlidir. Karıncalar yuvalarını ağaçların güneye bakan kısmında yapmayı severler.
Ayrıca doğada çevrede erimemiş kar bulunuyorsa eğer onlara dikkat edilirse dağ yamaçlarında güney yamaçlarda ve kayaların güney kısımlarında karlar daha çabuk erir. Dağlarda kuzey yamaçlarda daha fazla kar birikir ve kar geç erir. Tepelerin güney kesimlerinde bitki örtüsü daha çok toprak daha kalındır. Meyveler önce güney kesimde oluşur. Ancak rüzgar bu özellikleri bozabilir ve yanılma olabilir. Bunlar diğer yöntemlere destek vermek için kullanılabilir.
Karınca yuvalarından yön tayini
Karınca yuvaları bakmak yaz mevsiminde yönün bulunabileceği bir yöntemdir. Karınca yuvalarının ağzı güneyi gösterir. Toprak yığını da kuzeyi gösterir. Kuzey yarım küre’de karıncalar, soğuk rüzgarlardan korunmak için, yuvalarından çıkardıkları malzemeyi yuvanın kuzey tarafına yığarlar. Bu toprak birikintisini kuzey kabul ettiğimizde yönümüzü bulmak mümkündür.
Camilere bakarak yön bulma
Doğada bazen eski yerleşim yerlerine de rastlayabilinir. Her zaman ülkemizde camilerde mihrabın karşısındaki giriş kapısı kuzey’i gösterir. Minarelerde şerefe’ye açılan kapılar ( üst kapı ) güneye yani kıble yönüne bakar. Bu şekilde kıble ne tarafta, kıble nasıl bulunur, kıble yönü bulma, kible bulma, kıble pusulası gibi sorularınızın da cevabını bulmuş olacaksınız.
Hristiyanların ibadet yerleri olan kiliselerde ise kilisenin çanı, kilisenin batısındadır. Ülkemizde eski zamanlardan kalma birçok kilise ve manastırda bulunmaktadır. Bu yöntemin de bilinmesinde fayda vardır.
Diğer Yön Bulma Yöntemleri
Ay ile Yön Bulma yöntemine göz atın