Yıldızlarla Yön Bulma
Sene neredeyse olmuş 2020 kim halen yıldızlarla yön bulmak için uğraşır ki? Evet. Kimse uğraşmaz. Yanımızda yön gösterir elektronik cihazlar ve onları besleyecek binlerce miliamperlik piller ile geziyoruz ve haliyle her bilgi avuçlarımızın içerisinde. Olağanüstü haller dışında bu tarz yön bulma yöntemlerini hayatlarımızda kullanmayız ancak yine de genel kültür adına bilmekte fayda var diyerek bu içeriği hazırladık.. Umarım yıldızlarla yön bulmak durumunda kalacağınız bir durumda asla bulunmazsınız..
Kuzey Yarım Küre’de Yıldızlar İle Yön Tayini
Yıldızlar ile yön tayinin temeli, kutup yıldızı diye isimlendirilen ve daima kuzey yönünü gösteren yıldızın tespit edilmesi esasına dayalıdır. Gökte Kutup Yıldızını konumlandırabilmek için bilinen takımyıldızlardan yardım alınır. Bunların en bilinenleri Büyükayı ve Andromeda takımyıldızlarıdır. Özellikle açık havalarda daima görünen, şekli itibariyle kolaylıkla fark edilebilen Büyük Ayı Takımyıldızı, Kuzey Yıldızının bulunmasında en büyük yardımcıdır.
Büyükayı Takımyıldızı hafif kırık sapı olan bir cezveyi andırır. Toplam yedi yıldızdan oluşan bu şekilde dört yıldız cezvenin dört köşesini ve diğer üç yıldız da sapını oluşturur. Sapın karşı köşesinde bulunan küçükayı takım yıldızının, istikametinde Kutup Yıldızı vardır. Elinizi göğe doğru kaldırın ve parmaklarınızı başparmağınız cezvenin ilgili köşesine gelecek şekilde koyarsanız, küçük parmağınızı kutup yıldızını işaret eder ve bu da kuzey yönünü buldunuz anlamına gelir.
Güney Yarım Küre’de Yıldızlar İle Yön Tayini
Güney Yarım Küre’de özellikle kutup bölgesine yaklaştıkça takım yıldızlarının görülebilirliği azalır. Bu bölgelerde yön tespiti güney istikametinin tespiti ile gerçekleştirilir.
Bunun için öncelikle güney yarım küreden kolaylıkla görülen ve güneyin haçı ismi verilen takımyıldız tespit edilir.
Takımyıldızın tespitinin ardından, haçın uzun kenarlarını oluşturan iki yıldızdan, bir hayali doğru uzatılır, (hacın aşağı/uzun kısmına doğru) ve bu iki nokta arasındaki mesafenin yaklaşık beş katı kadar bir mesafe ilerlenir. O noktadan yerküreye doğru indirilen bir dik hayali çizgi güney istikametini gösterir. Bu aşamadan sonra coğrafi yapıda uygun bir obje (dağ, büyük ağaç vb.) kerteriz alınarak güney istikameti işaretlenmiş olur.
Yıldızlarla yön bulma ile ilgili deneyimlerinizi yorum alanında belirtin..