Vahşi Hayvanlardan Korunma
Öncelikle doğa, bu canlıların doğal yaşam alanlarıdır. Ev sahibi onlardır. Bunun bilincinde olarak, doğada hayvanlara zarar vermeyecek şekilde kendimizi korumayı hedeflemek insani bir sorumluluğumuz olmalıdır. Bu sebeple Vahşi Hayvanlardan Korunma konusunda hem güvenliğiniz açısından hemde sosyal sorumluluk adına hiçbir sebeple ateşli bir silah kullanmamanız gerektiğini önemle belirtmek istiyoruz.
Arılardan Korunma:
Özellikle yemek yerken toplanan ve sayıları rahatsız edici derecede artan bir kamp alanındaysanız şayet; Kuru kahveyi, yassı/çukurca bir çakıl taşı/kaya parçası üzerine 2-3 çorba kaşığı kadar döküp elinizle olabildiğince kahveyi dik bir koni haline getirip tam ucunu bir çakmakla yakın. Kahve tıpkı bir tütsü gibi yanacaktır. Bu çıkan duman çevrenizdeki tüm arıları rahatsız edip kaçırır. Kampçılar arasında bilinir, sıklıkla uygulanan kesin sonuç sağlayan yaygın bir yöntemdir.
Ayılardan Korunma:
İster Kahverengi ister Bozayı olsun ayılar, tıpkı bizim onlardan çekinip, korktuğumuz gibi onlar da insanlardan çekinip, korkarlar. Buna rağmen bir ayıyı insanların kamp yaptığı yerin yakınına çekebilen şey dışarıda çadır yakınına bırakılan besin maddeleridir. Ayılar, onlarla aniden karşı kaşıya gelmediğiniz veya inlerine/yavrularına yakın olmadığınız sürece saldırganlık sergilemezler. Özellikle ayıların bolca olduğu Karadeniz ve İç Anadolunun ormanlık kesimlerinde kamp yapıyorsanız,
Kural 1: Tüm yiyeceklerinizi bez bir torba/çanta içerisinde ağzı bağlı olacak şekilde, kamp yaptığınız alanın en azından 50m uzağına bir ağacın yüksekte bulunan bir dalına asınız. Bu işlem, yiyecekleriniz tarafından cezbedilen bir ayının kamp alanınıza kadar gelmesine engel olacaktır.
Kural 2:
Ses çıkarın!
Uzaktan sesinizi duyan ayılar yönlerini sizin aksi istikametinize çevirir. İnsanlarla karşı karşıya gelmeyi katiyen istemezler. Çobanların köylülerin, ormanlık alanda yüksek sesle şarkı/türkü söyleyerek, kaval yada kemençe çalarak yürümesinin sebebi budur. Bu ses ayıları kendilerinden uzakta tutar.
Ateş/Meşale yakın
Siz uyurken yakınınıza gelmemesi için kamp alanında mutlaka ateş yakılmalı en güzel ve tavsiye edeceğimiz çare ise kamp alanı çevresini çevreleyecek şekilde 3-4 kadar meşaleler yakılmasıdır. Ateş en iyi vahşi hayvanlardan korunma yöntemlerinden biridir.
Asla silahla ateş etmeyin!
Bir ayıya silahla ateş etmek onu daha çok saldırganlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramayacak, kendinizi daha da ciddi bir tehditin içine sokacaksınız. Bu sebeple bu fikri aklınızdan çıkarmalısınız.
Talihsizlik bu ya. Diyelim ses çıkararak yürümeyi unuttunuz ve bir ayı ile birden karşılaştınız
Bu durumda, zor biliyoruz ama…. Sakinliğinizi korumaya çalışmalı, asla ayıya arkanızı dönmemeli, göz temasını bırakmamalısınız. Ayı, sizin korkularınızı sezer ve sizin korkmanız onun için tehdit anlamına gelir. Karşınızda saldırgan tavırlar sergilemiyor ise sessiz bir şekilde hareketsiz bir biçimde olduğunuz yerde durmalısınız. Size olan ilgisini kaybedip yoluna devam ederse bir süre beklemeye devam edin, arkanızı dönmeyin. Gözden iyice uzaklaştıktan sonra o bölgeden koşmadan ama hızlıca uzaklaşın.
Eğer dişlerini gösteriyor ve üzerinize doğru yürümeye başlarsa;
Üzerinizde bir mont varsa bunu çıkarmadan ters düz ederek, kollarınızın arasında bir branda gibi açarak kollarınızı kaldırın, hatta bacaklarınızı hafif yanlara açarak parmak uçlarınızda yükselin. Olabildiğince büyük ve iri görünmeye çalışın ve var gücünüzle tok, yüksek bir sesle olabildiğince uzunca bağırın. Bu bir ayıyı korkutabilir.
Korkutmadıysa şayet ve üzerinize gelmeye devam ediyorsa
Yapabilecekleriniz arasında ağaca tırmanmak var, ağacın yüksek bir yerine çıkarak orada ayının gitmesini bekleyebilirsiniz. Ama kesinlikle arkanızı dönüp ondan kaçmamalısınız. Çünkü bir ayı saatte ortalama 40km hızla koşabilir. Bir ayıdan koşarak kaçmanız imkansızdır.
Ağaca tırmanmak gibi bir imkan söz konusu değilse şayet; başınızı kollarınızın arasına alarak dizlerinizi karnınıza ve kollarınızın arasında kalan başınızı içe bükecek şekilde bir top gibi yerde hiç hareketsiz ve ses çıkarmadan ölü gibi davranmalısınız.
Ancak böyle bir durumda sakinliğinizi korumanız çok zordur. Ancak böyle bir durumda tek çarenin sessiz ve hareketsiz kalmak olduğuna kendinizi şartlamalısınız. Her ne kadar kara bir tablo çiziyor gibi görünsek de bir ayının insana saldırma oranının %1 olduğu bilinmektedir. Yukarıdaki adımları uyguladığınızda bir ayı ile karşı karşıya gelme ve o ayının size saldırma riskini %1 ‘e indirmiş olacaksınız.
Kurtlardan Korunma:
Kurtlar, ateşten korkarlar ve yanan ateşin dumanı keskin koku alma duyusuna sahip kurtları son derece rahatsız eder. Kamp alanında yakılacak bir ateş kurtlara karşı güvende olmanızı sağlayacaktır. Genel olarak ateş yakmak Vahşi Hayvanlardan Korunma yöntemlerinden en bilindik ve en yaygın olanıdır.
Domuzlardan Korunma:
Domuzlar da tıpkı aynı Ayılar gibi aniden karşınıza çıktığında korkuyla saldırabilen canlılardır. Ancak uzaktan kokunuzu aldığında veya sesinizi duyduğunda kısacası varlığınızı fark ettiğinde o bölgeden uzaklaşmayı tercih ederler.
Bu yöntem biraz garip gelebilir ancak işe yaradığı bir gerçek. Özellikle, domuzların bulunduğunu bildiğiniz bir doğa alanında kamp yapacaksınız yola çıkmadan bir kadın veya erkek kuaförünün yolunu tutun. Bir küçük poşet içerisine bol miktarda saç alın. Daha sonra bu saçları kamp alanında genişçe bir çember oluşturacak şekilde az az serpiştireceksiniz.
Saç üzerinden insan kokusunu alan Domuzlar o bölgede insan olduğunu anlayıp uzaklaşırlar.
Yılanlardan Korunma:
Yılanlar keskin kokulara karşı çok duyarlıdır. Kamp alanı çevresine serpiştirilecek Kükürt tozu, kireç çevreye serpiştirilecek ortadan ikiye bölünmüş sarımsaklar, naftalin tozu yılanları sizden uzak tutmaya yeterlidir.
Akreplerden Korunma:
Yılanlar gibi bazı kokulara duyarlı olan akrepler için ise Lavanta ve Tarçın Kokusu dayanılmaz gelmektedir. Çadırınızın giriş kapısını lavanta yağı sürebilir veya çadır çevresine toz tarçın serpebilirsiniz. Akrepler özellikle ılık ve nemli bölgelerde görülür. Vahşi Hayvanlardan Korunma yöntemleri ile ilgili farklı yöntemleriniz varsa lütfen bunları yorum alanında belirtiniz.