Doğasıyla insanı büyülenen Makedonya’nın başkenti Üsküp, turistlerin en çok uğradığı rotalardan biri. Şehir, içinden geçen Vardal Nehri tarafından ikiye bölünmüştür. Çok sayıda turisti ağırlayan bu eşsiz şehir, tarihi boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Üsküp adı, “sığınak” anlamına gelen “scupi” kelimesinden gelir. Turizm, metal sanayi, tomrukçuluk, dericilik ve tekstil çok kozmopolit olan ve bugün 34 ülkeden insanın yaşadığı şehrin geçim kaynağı. Peki Üsküp’e nasıl gidilir ve ne yenir? İşte Üsküp Gezi Rehberi.
Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım
Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım hakkında bilmeniz gerekenler. Üsküp Havalimanı Üsküp Havalimanı, şehir merkezine 23 km uzaklıkta, Üsküp Petrovets köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Makedonya’nın başkenti ve dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Üsküp’ün yolcu trafiğine hitap eden Üsküp Havalimanı’ndan (Alexander the Great Havalimanı olarak da bilinir) şehir merkezine birkaç farklı şekilde ulaşabilirsiniz.
Üsküp Havalimanı’ndan halk otobüsleri ile Üsküp şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Ancak seferlerin kısıtlı olması nedeniyle bekleme olasılığını göz önünde bulundurarak bu seçeneği değerlendirebilirsiniz. Üsküp Havalimanı’ndan Üsküp şehir merkezine taksiyle gitmek de mümkündür. Havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık yarım saat sürüyor.
Üsküp Otelleri
Makedonya’nın başkenti Üsküp büyüleyici bir tarihe sahiptir. Burada otantik sokaklar, antik saraylar, muhteşem parklar, mağazalar ve tabii ki çok sayıda restoran ve eğlence merkezi bulacaksınız. Üsküp otel, apart, pansiyon, butik otel gibi birçok konaklama seçeneğine sahiptir. Lüks otellerden daha uygun fiyatlı otellere kadar Üsküp’te birçok farklı konaklama seçeneği arasından seçim yapabilirsiniz.
ÜSKÜP’TE NE YENİR?
Makedon mutfak kültürü, Türk ve Balkan lezzetleri ile lezzetli yemekleri ile tanınır. Yöresel yemeklere bakacak olursak siyah erik yahnisi, Kayçina tatlıları, kuru etler ve Makedon kebapları mutlaka denenmeli. Tabii Balkanların meşhur tatlısı trileçesini de unutmamak gerekiyor. Burada karşılaşacağınız en yaygın yemeklerden biri köftedir. Yerli bir içecek olarak, Strumka özü ile soğuk bir içecek olan armut sodası, yazın içinizi ferahlatacak bir lezzet. Genellikle şarap olarak övülen Makedon kırmızı şaraplarını denemelisiniz.
Tavche Gravche
Kuru fasulye ile yapılan geleneksel bir yemektir. Haşlanan fasulye soğan, biber, domates, sıvı yağ ve çeşitli baharatlarla birlikte bir tencerede karıştırılır.
Ajvar
Kırmızı biber, patlıcan ve sarımsak gibi malzemelerle yapılan lezzetli bir mezedir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte, evler geleneksel olarak ülkenin her yerinde inşa edilir.
Kashkaval
Özel bir peynir olan kashkaval, Makedonya’da sevilen sarı bir peynir çeşididir.
Üsküp Gezilecek Yerler
Vardar Nehri çevresinde bulunan şirin Üsküp şehri, tarihi bugüne kadar korunmuş, tamamen restore edilmiş bir başkenttir. Üsküp aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Osmanlı İmparatorluğu mimarisi bu şehirde çok yaygındır. Kaleleri, çarşıları, meydanları, boğazları ve camileri ile dikkat çeken şehir, doğal güzellikleri ile büyüleyen bir yerdir. Üsküp turları sayfamızdan Üsküp’e özel günübirlik ve paket tur seçeneklerine göz atabilirsiniz. Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan arasında yer alan Makedonya Cumhuriyeti, yaklaşık 600 yıl Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildi. Bu dönemin izleri Üsküp’te hala görülmektedir.
Makedonya Arkeoloji Müzesi
Üsküp’ün ilgi çekici yerlerinden biri olan Makedon Arkeoloji Müzesi, mermer kaplı 3 katlı çarpıcı bir yerdir. Bizans hazinelerinden erken Makedon kafataslarına, Roma kalıntılarından Osmanlı motiflerine kadar birçok eseri burada görebilirsiniz. Makedon Arkeoloji Müzesi, çeşitli tarihi dönemlerin yanı sıra geleneksel yaşamı ve kıyafetleri gösteren zengin bir etnografik sergi koleksiyonuna sahiptir. Buradaki madeni para koleksiyonu etkileyici.
Taş Köprü
Osmanlı mimarisini yansıtan taş köprüler, özellikle geceleri aydınlatıldığında Vardar Nehri’nin silueti ile büyülenecek. Köprüyü ilginç kılan hikaye ise şöyledir; eski zamanlarda bir erkek bir kızla evlenmek isterse taş köprüden geçmek zorundaydı ve kız, erkeğin onu gerçekten sevip sevmediğini anlardı.
Eski Pazar
Çarşı, kapalı çarşısı, dört kapısı, dört ana caddesi ve kubbesiyle tipik bir Osmanlı eseridir. 1600’lü yıllarda piyasada yaklaşık 2 bin dükkânın olduğu anlaşılmaktadır. Geçmişte 12 caminin bulunduğu çarşıda bugün sadece Murat Paşa ve Mustafa Paşa camileri ayaktaydı ve ziyaret edilebiliyor.
Rahibe Teresa Müzesi
Dünyanın en tanınmış isimlerinden biri olan, Makedonya topraklarında dünyaya gelen Üsküp’teki Rahibe Teresa Müzesi ve Anıtı, Üsküp’te görülmeye değer yerlerden biridir. Asıl adı Agnes Gonca Boyacı olan rahibe, tüm insanlığa örnek teşkil etmesi nedeniyle 1979 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Eskiden Katolik Kilisesi olan rahibelerin anısına yaptırılan müzeyi gezebilirsiniz. Bu kilisenin müze olarak seçilmesinin nedenlerinden biri de Rahibe Teresa’nın 26 Ağustos 1910’da doğduğunda bu kilisede vaftiz edilmiş olmasıdır. Müze, Rahibe Teresa’nın Üsküp’teki çocukluğundan Hindistan’da ölümüne ve Papa’nın bir aziz ilan etmesine kadar olan fotoğraflarını, belgelerini ve eşyalarını sergiliyor.
Üsküp Kalesi
Üsküp şehrine tepeden bakmak isterseniz, Vardar Nehri’nin kuzeyinde yer alan Üsküp Kalesi, tarihi değeri ve manzarasıyla sizi bekliyor. Geçmişte doğal afetler ve savaşlar nedeniyle ağır hasar gören kale, birkaç onarımdan sonra son görünümüne kavuşmuştur.
Stobi Antik Kenti
Geçmişte Stoby, Roma ve Hıristiyan Bizans’ın askeri, idari ve kentsel merkezlerinden biriydi. Antik kent, başkent Üsküp’e yaklaşık 80 kilometre ve Makedonya-Yunanistan sınırına yaklaşık 85 kilometre uzaklıktadır ve bugün hala arkeolojik kazılardan geçmektedir.
Matka Kanyonu
Tresca ve Vardar nehirlerinin birleştiği yerde, Matka Gorge engelsiz bir manzaraya sahiptir. Burada tekne turu yapabilir, tarihi eserleri ziyaret edebilir, nehirde yüzebilir veya mağaraları ziyaret edebilirsiniz.
Üsküp’e 15 km uzaklıktaki kanyonda on adet mağara bulunuyor. Bunlardan biri de dünyanın en derin yeraltı mağarası olduğu söylenen Vrelo Mağarasıdır. Mağaranın sonunda sarkıtlar ve iki büyük göl bulunmaktadır. Kanyon, doğal güzelliğinin yanı sıra orta çağ mirası kilisesi gibi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Burada hayatta kalan Matka Manastırı, St. Nicholas Manastırı, St. Andrew Manastırı’nı görebilirsiniz. Makedonya’da doğa sporlarıyla ilgilenen turistlerin gözdesi olan kanyon, endemik kelebek türlerine de ev sahipliği yapıyor.