Dünya mirasları neye göre belirleniyor biliyor muydun? Bu Dünya Mirasları rehberimiz ile Kültürel, Doğal ve Karma mirasları senin için bir araya getiriyoruz. Aşağıda listelediğimiz Dünya Miraslarını keşfe çıkmadan önce Dünya miraslarının hangi kategorilere ayrıldığını açıklayalım. Böylelikle bir Dünya mirasını incelerken onun hangi kategoride olduğunu kolayca anlayabileceksin.
⟳ Devamını oku …
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Türkçe çevirisi: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Birleşmiş Milletlere bağlı çalışan bir kurum olarak 1946 yılında kurulmuştur. Temel amacı, geçmişten günümüze ışık tutan Doğal, Kültürel ve Karma alanların korunma altına alınması ve insanlara bu mirasları yakından tanıtmaktır.
UNESCO Dünya miraslarını, onları daha iyi sınıflayabilmek adına 3 şekilde kategorize etmektedir. Şimdi bu kategorileri tek tek tüm ayrıntıları ve örnekleriyle ele alacağız. Bu yazımızın sonunda bir Dünya Mirasına baktığında onun hangi kategoride yer aldığını bileceksin.
“Doğal Dünya Mirası” kategorisinde, insan eli değmeden, doğa tarafından oluşan, doğanın tek mimar olduğu güzelliklerin listelendiği kategoridir. Nepal’de yer alan Chitwan Milli parkı buna iyi bir örnektir.
“Kültürel Dünya Mirası” kategorisi Tarihi, Sanatsal ve kültürel değeri olan İnsan yapımı güzellikleri kapsar.
Bu kategoriye
Pompei , Herculaneum ve Torre Annunziata örnek olarak verebiliriz.
Hem Doğal hem de Kültürel önem taşıyan güzellikler karma kategoride yer alır. Ülkemizden en iyi örnek “Kapadokya” ‘dır. Doğal bir yapıda olmasıyla beraber insan yapımı yerleşim yerlerinin de olması sebebiyle Kapadokya, Karma Dünya Mirasları arasında yer alır.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştırlütfen kullanıcı adınızı ya da e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir link alacaksınız.