Karadeniz’e gelip de Trabzon’a uğramadan gitmek olur mu? Olmaz tabi. Buyrun size Trabzon Gezilecek Yerler Listesi ! A’sından Z’sine Trabzon’da nereler gezmeye değer sizler için derledik. Listemizde herhangi bir sıralama söz konusu değildir. İlginizi çekeceğini düşündüğümüz rotaları kısa kısa özet geçeceğiz. Aralarından beğendiklerin ile ilgili yol tarifi ve ayrıntılı bilgi almak için rotaların sayfalarına tıklamanız yeterli.
Sümela Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Yıllar süren tadilatların sonunda nihayet tekrar ziyarete açılan Manastırı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Manastır hakkında detaylı bilgi almak ve Yol tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Altındere Vadisi Milli Parkı
Burası, Doğu Karadeniz bölgesi ve Trabzon ilindeki en önemli cazibe merkezlerinden biridir. Altındere Vadisi Milli Parkı‘nı her yıl 500.000’den fazla kişi ziyaret etmektedir. Muazzam manzaralara sahip vadide rekreasyon alanları ,yürüyüş, kampçılık, dağcılık, balık tutma, doğa araştırmaları, bilimsel araştırmalar vb. etkinliklere olanak sağlamaktadır.. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Uzungöl
Koruma Alanı Trabzon İli, Çaykala İlçesi, 1 belde ve 3 köyden oluşmaktadır. Uzungöl, Trabzon’a 99 kilometre, Çaykala ilçesine 19 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 metre yükseklikte, dik yamaçları ve muhteşem ormanları Alpler’in güzelliğini kaplıyor. Son yıllarda yoğun yapılaşma sebebiyle çok tartışılan bir yerlerden biridir. Genellikle Arap Turistlerin çok ilgisini çeken Uzungöl’de konaklanabilecek çok sayıda hotel mevcuttur. Uzun göl ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve Yol Tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.
Kadıralak Yaylası
Trabzon’un Tonya ilçesinde bulunan Kadıralak yaylası, bu yayla şehir merkezine 9 kilometre uzaklıkta ve deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte. Yayla “Mavi Yıldız” çiçeği ile ünlüdür. Çiçekler her Nisan ayında açar. Ziyaretçilerin mümkün olduğunca bu çiçeklere zarar vermemek için özen göstermesi gerekli. Bilimsel adı “Amsonia Orientalis” olan Mavi Yıldız çiçeği bölgede endemik türler arasında yer alıp, yok olma riski altındadır. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Balıklı Gölet
Hıdırnebi gölü , Balıklı Gölet yamaçlarında gürgen, karaağaç gibi zengin bir orman alanı vardır. Sonbaharın doyumsuz renkleri, şelalelerin sesi adeta bir tutku olarak çeker insanı. Özellikle günübirlik ziyaret etmek ve kamp yapmak için Trabzon’da yer alan harika yerlerden biridir. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Çal Mağarası
Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Trabzon Kalesi
Kale, Trabzon merkezde Ortahisar Mevkii’nde yer almaktadır. Trabzon Kalesi’nin surları günümüze kadar korunmuş ve şehrin eski yapılarını oluşturmaktadır. Surların günümüzdeki en eski kısmı, MÖ 4. yy’daki Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Kaymaklı Manastırı (Amenapirgiç Manastırı)
Trabzon’un 3 km güneydoğusunda Boztepe’nin Değirmendere vadisine bakan yakasında kurulmuştur. 1424 yılında inşa edilmiştir. Yapılar topluluğu dikdörtgen alan içerisinde, ortada tek apsisli kilise, kuzey batıda çan kulesi, güney doğuda ise küçük bir şapel ve manastır hücrelerinden oluşmaktadır. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Ortahisar Fatih Cami
Zamanında şehrin baş kilisesi, katedrali olduğu için yapının süslemesine önem verilmiştir. Fatih, ilk Cuma namazını burada kılmıştır. Yol Tarifi ve Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Boztepe
Trabzon’u yukarıdan hakim bir noktadan görebileceğiniz bir yer. Burada çok sayıda işletme mevcut. Sevdiklerinizle keyifli zaman geçirebilir şehri fotoğraflayabilirsiniz.
Trabzon Ayasofya Müzesi
Müze’nin ilk hali, Trabzon’da 1024 tarihinde Trabzon İmparatorluğunu kuran Kral I. Manuel tarafından 1250 – 1260 yılları arasında kuruldu. 1584 yılında sultanın emriyle Kürd Ali Bey tarafından kiliseye bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüştür.
Sürmene Çamburnu Milli Parkı
Tabiat Parkı,11 Temmuz 2011 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Alanı 51,00 dekar’dır. Bu alanın; tamamı Orman alanıdır. Mesire alanları mevcuttur.
Küçük Ayvasıl Kilisesi
Kilise M.S. 9. yüzyılda Roma İmparatoru I. Basil zamanında, yeniden inşa edildiği bilinen yapı Trabzon’un en eski kilisesi olarak da bilinmektedir. Ayrıntılı okuma için buraya tıklayın.
Trabzon Müzesi
Müze (Kostaki Konağı) olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi’nde 1900’lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır.
Gülbahar Hatun Türbesi
Türbe sekizgen prizma şeklinde olup kubbelidir; kurşunla kaplı ve hafifçe sivri olan kubbe sekizgen bir kasnağa oturtulmuştur. Türbenin kuzey yüzü dışında bütün cephelerinde pencere bulunmaktadır.
Haçka Yaylası
1900m yükseklikteki yaylaya Düzköy ilçesinden güneye 12 km toprak yolla ulaşmak mümkündür.
Gülbahar Hatun Cami
Camii Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’un hatırası için Orta Hisar’ın batısında, Zağnos Köprüsü’nün yakınında bir külliye içerisinde yapılmıştır. Tarih’e, doğaya doyup biraz kalabalık ve alışveriş yapayım istiyorsanız aşağıdaki yerler tam size göre.
Trabzon Rus Pazarı
Trabzon Meydan Park