Titretmeden Video Çekmek

İnternet üzerinde titretmeden video çekmek konusunda yazılmış o kadar çok dezenformatif bilgi var ki, sanıyoruz ki bu bilgiler ya bilgisizlikle yada yanlış yönlendirmek maksatlı kasıtlı olarak paylaşılıyor. Video kayıtlarında titreşimi engelleme yöntemleri ile ilgili bir yazıya denk geldiğimde aynen şu yazıyordu:

“Kamerayı sabit tutun.”

Yukarıdaki ifadeyi okuyup, bir süre fütursuzca güldükten sonra şu konunun aslını astarının bir yazayım, dedim. Konuya girmeden hemen önce gelin biraz geçmişte TV’de veya YouTube üzerinde gördüğümüz  Sinema çekimlerinin kamera arkası görüntülerini hatırlayalım. Yerde bir kızak, kızak üzerinde hareket eden bir kamera görürüz veya anlam veremediğimiz robot koluna benzer bir kolun üzerinde hareket eden kameralar görürüz. Elinde kamerayı tutan birini hiç görmemişizdir. Elinde bir kamera varsa dahi bu kameranın kişinin doğrudan elinde olmadığını hatırlarsınız, yine anlamlandıramadığımız bir mekanik aksamın üzerindedir.

İşin püf noktası da tam olarak buradadır.

 

Gimbal’ın Önemi nedir?

Kusursuz görüntüler kaydedebilmek için; Kamerayı hem x, hem y hem de z eksenlerinde stabil bir şekilde tutmanız gerekir. Maalesef insan iskelet sistemi bu stabilite için yeterli kontrole ve hassasiyete sahip değildir. Buradan vücudumuza yetersiz yaftası yapıştırdığımı zannetmeyin, yürürken veya koşarken gözlerimizin titreşimsiz bir şekilde stabil bir görüntü vermesinin sebebi gözümüzün yapısıdır, gözün kafa tasının göz çukuru içerisindeki konumu ve iç sıvıya sahip anatomik yapısı itibariyle doğuştan stabilizedir. Olduğumuz yerde de zıplasak, taklalar da atsak gözümüz daima bize net, titreşimsiz/akışkan bir görüntü sağlar.

Kamera gözümüz gibi nasıl çalışabilir?

Kameramızı 3 eksende (x,y,z) stabil bir şekilde tutmamız gerekli. Yukarıda bunu elimizle yapamayacağımızı ifade etmiştim. Ancak bunu yapabilen harika bir çözüm mevcut. Adını bir çoğunuz duymuştur. Bir adıyla “Tavuk Kafası” diye tabir edilen Gimbal adında ekstra donanımlarla video stabilize etmek mümkün. Bu ürünler, pilli olarak çalışır ve 3 eksende çalışmak üzere her bir eksende çalışan birer fırçasız motora ve stabiliteyi sağlamak için motorları kontrol eden bir de yazılım barındırır. Çalışma mantığı, bu motorlar aracılığı ile kamera pozisyonunu her koşulda sağlamaya çalışmasıdır. Ve günümüzde, Fırçasız motor teknolojisinin de geldiği nokta ile birlikte titretmeden video çekmek konusunda gayet de başarılıdır.

 

Tavsiye Edilen Fiyat performans canavarı

Size Zhiyun Smooth Q  tavsiye ediyoruz. Tam bir fiyat performans ürünü olan bu Gimbal Stabilizer; kendisinden fiyat olarak iki katı fiyatta olan ürünlerle performans açısından kafa kafaya denk gelmektedir.

Bu ürüne geniş (max. 7 inch) ekranlı akıllı telefonunuzu veya yardımcı bir adaptör yardımıyla aksiyon kameralarınızı bağlayıp kullanabiliyorsunuz. Go pro için yardımcı bir aparat lazım iken bazı aksiyon kameralar doğrudan da bağlanabiliyor örneğin EKEN H9R için bir adaptöre de ihtiyaç duyulmuyor.

 

Zhiyun Smooth Q Özellikleri

Kısa kısa özelliklerine bir göz atalım.

 

Kolay Kontrol

Smoot Q, tutamağındaki Joystick ile kontrol ediliyor. Sabit çekim modu, takip modu gibi modları var. Bu modlar arasındaki geçişleri bu tuşlar sayesinde kolayca yapabiliyorsunuz.

Bluetooth Bağlantısı

Bluetooth ile bağlanarak yükleyeceğiniz ürün uygulaması ile birlikte ekstra kamera modlarını kullanabiliyorsunuz.

Şarj Özelliği

Ürün, 2000mah 5v çıkış gücünde bir pile sahip zor zamanlarınızda telefonunuzu şarj etmek için kullanabiliyorsunuz. Bu arada yaklaşık 2 saatte tam dolum olan pil ile yaklaşık 12 saatlik kullanım elde edebiliyorsunuz.

Gimbal’ın şarj kullanımı Gimbal üzerinde kullanacağınız telefon veya aksiyon kameranın ağırlığı ile doğrudan ilişkili. Bu arada bu ürün maksimum 200gr ağırlıkta bir kamerayı destekliyor. Ağırlık azaldıkça kullanım süresi artıyor. Bu arada katalogdaki kullanım süresi 200gr ağırlıkta bir cihaz için belirtilmiş bu süreyi arttırmak mümkün.

 

Zhiyun Smoot Q İncelemesi

Bizi takipte kalın. Temmuz ayında Hatay Titus Tünellerine gerçekleştireceğimiz gezide bu ürünü test edip, test videolarını yayınlayıp, bu yazının altında olumlu olumsuz görüşlerimizi paylaşacağız.  Titus Tüneli gezimizde kaydettiğimiz Fıtı fıtı görüntüleri bu yazının içindeki videodan inceleyebilirsiniz.

Reklamsız gezinti için

Araya pandemi girince Gimbal hakkında yazma şansı bulamadık maalesef. Geç olsun güç olmasın diyelim. Uzun bir kullanımın ardından Zhiyun Gimbal’ın gerçekten dayanıklı bir motoru olduğunu söyleyebiliriz.  Zorlu engebeli dağ tepeyi elimizde defalarca kez çıkıp inmemize dizlerimiz dayanmadı ama bu motor dayandı. Gerçekten başarılı. Gimbal’ın hemen altında bir bağlantı civatası var ki biz buna bir uzatma çubuğu (monopod) kullandık. Amacımız sinematik tadında görüntüler kaydetmekti. Bu bakımdan farklı ürünlerle bağlantılı çalışması da bizim için bir artı oldu.

Son olarak gimbal üzerinden hiç telefonumuzu şarj etmeyi denemedik. Malumunuz telefon bataryalarındaki amper değerleri gerçekten çok büyük. Ancak ihtiyaç anında şarj kaynağı olarak kullanılabileceği çok açık. Çünkü hiç sonuna kadar şarjını bitirmeyi başaramadık.  Sizlere söyleyebileceğim iki olumsuz yanı var bunlardan bir tanesi eğer bir adaptör kullanmıyorsanız Aksiyon kamera kullanmak gerçekten sinir bozucu olabilir. Aksiyon kamerayı yerleştirdiğinizde kamera ekranı gimbal’ın içinde kaldığı için çektiğiniz görüntüleri göremiyorsunuz.

Bir diğer konu ise yanınızda bir sırt çantası yoksa sürekli elde taşımak sinir bozucu olabiliyor. Bunların dışında telefonunuzu yada kendinden gimbal özelliği olmayan aksiyon kameralarınızı titretmeden video çekmek için Zhiyun ve benzeri bir gimbal kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle telefonla yapılan kayıtlar için muazzam araçlar.

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır