STEFANOS YERASİMOS
ÜNLÜ TARİHÇİ STEFANOS YERASİMOS’UN, ‘İSTANBUL: İMPARATORLUKLAR BAŞKENTİ’ İSİMLİ KİTABI, BİR YUNAN KOLONİSİ
OLARAK KURULAN BYZANTION’UN, İMPARATORLUKLARIN VAZGEÇİLMEZ BAŞKENTİNE DÖNÜŞMESİNİN ÖYKÜSÜNÜ ANLATIYOR. ÜSTELİK BU ÖYKÜYE, ANITSAL YAPILAR, MİTLER VE EFSANELER EŞLİK EDİYOR.
Efsane İstanbul..
Balkanlardan Kuzey Afrika’ya kadar bütün Doğu Akdeniz’i kaplayan imparatorlukların başkenti, Türkiye Cumhuriyeti’nin en kalabalık,
en zengin ve en büyük ve en canlı kenti. Ünlü tarihçi Stefanos Yerasimos, ‘İstanbul: İmparatorluklar Başkenti isimli’ eserinde, işte bu kenti anlatıyor. Ama, öyküsü anlatılan bir kentin çok ötesinde.
Yerasimos, sayısız uygarlığın hayali / hedefi olan İstanbul üzerinden muazzam bir tarih yolculuğu yapıyor, yaptırıyor. Bu toprakları vazgeçilmez kılan tüm olayların, kişilerin, yapıların ve inançların izini sürüyor. Kitap, bir Yunan kolonisi olarak kurulan Byzantion ile başlıyor.
Bu koloni kentinin Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinapolis’e, ardından da Osmanlı İmparatorluğu’nun payitahtı
İstanbul’a dönüşmesini; Osmanlı ve İslam kimliği ile tanışmasının öyküsünü, akademik araştırma kimliğini yitirmeyen sürükleyici
bir dille anlatıyor.
Byzantion, Konstantinapolis ve İstanbul’un iç içe geçen 16 yüzyıllık öyküsüne, anıt yapıların mimari detayları, tarihçeleri ve etraflarında şekillenen mitler, efsaneler eşlik ediyor. Okuyucu sayfalar arasında gezinirken, antik dünyanın çöküşüne ve Ortaçağ Konstantinapolis’inin gelişmesine tanıklık ediyor. Osmanlı’nın görkemine, Topkapı Sarayı’nın pencerelerinden bakıyor, Osmanlı’yı Osmanlı yapan kültürel, dini ve sanatsal öğelerin izini sürüyor.
Tarih Vakfı Yayınları’ndan çıkan Stefanos Yerasimos imzalı 400 sayfalık kitabın satış fiyatı 2019 yılı için: 80 TL kitapçılardan bulabilirsiniz.
Eski Dost Stefanos Yerasimos
Mimar, şehirci ve tarihçi Stefanos Yerasimos, 1942’de İstanbul’da doğdu. 1966’dan aramızdan ayrıldığı 2005’e kadar çoğunlukla Fransa’da yaşayan ve Paris VIII Üniversitesi’nde ders veren Yerasimos, 1994-1999 yılları arasında İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün müdürlüğünü ve 1996-2000 arasında Tarih vakfı yönetim kurulu üyeliğini yaptı.
Marko Polo, İbn Battuta, Jean Chardin, Pierre de Tournefort’un yapıtları dahil, birçok seyahatnameyi yayına hazırlayan Yerasimos, Demeures Ottomanes en Turquie, Questions d’Orient, İstanbul, la Mosquée de Soliman, Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye, Kurtuluş Savaşı’nda Türk-Sovyet İlişkileri, Kostantiniye ve Ayasofya Efsaneleri, Milliyetler ve Sınırlar, Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu, Sultan Sofraları: 15. Ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı ve Süleymaniye isimli kitapların da yazarıdır.