Uzuncaburç Antik Kenti, Mersin’in en iyi korunmuş antik kentlerinden birisidir. Silifke’den 30 km, Mersin‘den ise 91 km uzaklıktadır.
Helenistik dönemde Olba Krallığının ibadet ve yönetim merkezi olduğu bilinmektedir. Roma imparatoru Tiberius zamanında kente Diocaisarea adı verilir ve zamanla Olba’dan ayrılır.
Uzuncaburç Antik Kenti içerisinde günümüze ulaşabilen yapılar; Zeus Tapınağı, , sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, çeşme, Tyche Tapınağı ve Zafer Kapısı olarak sıralanabilir.
Kentteki, Zeus Tapınağı Helenistik Çağ’a tarihlendirilmektedir. Sütunlu cadde, tiyatro, tören kapısı, antik çeşme, Şans Tapınağı ve Zafer Kapısı ise Roma dönemine tarihlenir.
Antik ismi Diokaesareia olan şehir zamanla içerisindeki yüksek kulenin ismiyle anılmaya başlanmış, Uzuncaburç olarak günümüze ulaşmıştır. Günümüzde Mersin üniversitesi, Doç. Dr. Ümit AYDINOĞLU başkanlığında kazılar ve yenileme çalışmaları devam etmektedir.
Uzuncaburç Antik Kenti‘ndeki yapılara gelin birlikte kısaca göz atalım.
Uzuncaburç antik kentinde yapılan çalışmalar burada bir sütunlu caddenin varlığını ortaya çıkarmıştır. Tiyatro yapısının hemen önünden geçen sütunlu cadde, ana kapıdan gelen diğer bir sütunlu cadde ile birleşir ve Tyche Tapınağı’nda son bulur. Sütunların hepsi günümüzde ne yazık ki yıkılmıştır.
1. yüzyıla tarihlenen tapınak sütunlu caddenin bitiminde yer alır. Yaklaşık altı metre yükseklikteki sütunların bugün hala beşi ayaktadır. Arşitravda yer alan yazıtta, tapınağın Oppius ile karısı Kyria tarafından yaptırılmış olduğu yer alır. Tyche Helenistik dönem felsefi akımları sonucu doğmuş olan kader, şans tanrıçasıdır. Epiküristler, kynikler, stoacılar gibi Helenistik dönem düşünürleri temelde tanrıların o kadar da önemli olmadığını, hedone yani zevkin ön planda olduğunu vurgulamışlardır. Bunun içinde doğaya uygun yaşamanın gerektiğini savunmuşlardır. Sonuç olarak Olymposlu tanrıların önemini yitirmesi insanları yeni arayışlara, inanışlara sürüklemiş ve Tyche ortaya çıkmıştır.
Tören Kapısı sütunları 1 metre çap ve 7 metre yüksekliğindedir. Bugün hala beşi ayakta olan sütunlarda korinth başlık kullanılmıştır. Sütunlardaki konsolların heykel koymak için kullanıldığı düşünülmektedir.
Zafer kapısı ikinci sütunlu yol üstünde, Zeus Tapınağı’nın kuzeyinde yer alır. Kemerli yapının depremde zarar görüp yenilendiği üzerindeki yazıttan anlaşılmaktadır.
Peripetros planlı Zeus (Olbios) tapınağının I. Seleukos Nikator tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Tapınakta kullanılan tek sıra 36 sütunda korinth sütun başlıkları kullanılmıştır. 20*40 ölçülerindeki tapınağın merdivenleri kiliseye çevrilirken değişim geçirmiştir. Ayrıca bu dönemde doğusunda yer alan sütunlar kaldırılarak bir apsis eklenmiştir. Yüksekliği yaklaşık 6 metre olan kuzey temenos duvarı günümüzde hala ayaktadır.
Helenistik kule şehir surlarının kuzeydoğu kenarında yer alır. Beş katlı kule 17 metre yüksekliğindedir. Kapı üzerinde yer alan yazıttan MÖ. 3. yüzyılda Tarkyares tarafından yaptırılmış olduğu anlaşılmaktadır. Gözetleme ve barınma amacıyla kullanım gördüğü düşünülmektedir. Uzuncaburç ismi bu kuleden gelmektedir.
Bunların dışında, bir anıt mezar, tiyatro ve nekropol alanı Uzuncaburç’da yer alan mimari bölümlerdir.
Uzuncaburç Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolündedir. Haftanın her günü ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 12,5 TL dir. Müzekart geçerlidir. Adres alanı başlığında yer alan “Yol Tarifi Al” sekmesine tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Siz de bir şeyler ekleyin
Uzuncaburç Antik Kenti’ni ziyaret etmiş iseniz aşağıdaki yorum alanında edindiğiniz gözlemleri paylaşarak gezginlerimize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca [email protected] adresine bu alandaki kendi fotoğraflarınızı gönderin, yayınlayalım.
Fotoğraf: @OlbaTravel (twitter)
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır