Tunus Medinası mimarinin, heykelciliğin ve kent planlaması gelişimini büyük ölçüde olumlu olarak etkilemiştir. Bu bölgede yer alan bina grupları çok ender görülür zira pek çok tarihi İslami merkez yüzyıllar içinde ciddi yıkım ve yeniden inşa süreçleri geçirerek orijinal dokusunu kaybeder. Oysa Tunus, bu dokusunu halen korumaktadır.
Tunus Medinası 2,74 kilometrekarelik bir alanda yer alır. Camileri, Türbeleri, Görkemli Kent Sarayları ve çeşitli tarihi çeşmeleri içeren yaklaşık 700 tarihi anıtın büyük bir bölümünü kapsar. Halen kuruluş tarihi olan 8 nci yüzyılın izlerini taşıyan merkez ile 13 ncü yüzyıldan kalma iki sokak ile iki mahalleye ayrılır. Bugün halen Medina ‘da insanlar oturmaktadır. Ancak buradaki nüfus kentin çok küçük bir bölümünü oluşturur. Bir diğer deyişle seyrek bir nüfus vardır.
Medina, Tunus kentinin ana camisi Zeytune Camii ‘ye ev sahipliği yapar. Camiinin adı dilimizdeki karşılığına benzerliği ile dikkat çeken “zeytin ağacı” anlamına gelir. Bu ismi, zeytin ağacı altında Kuran öğreten kurucusundan alır. Cami 9 ncu yüzyılda “Aglebi hükümdarlar” tarafından inşa edilmiştir fakat en göz alıcı parça olan minaresi 19 ncu yüzyılda eklenmiştir.
Unesco Kriteri: Kültürel Gelenek, Değer Alışverişi
Unescso Tarihi: 1979