Şahindere Kanyonu Trekking parkurumuz ‘un Ege ikliminin etkisinde kalan Kaz Dağları içerisinde, kendine özgü nemli bir mikroiklime sahip bir alanda seyreder. Farklı iklim koşulları bölgedeki bitki çeşitliliğinin de nedeni. Milli park statüsünü 1993 yılında kazanan Kaz Dağları’nda bu farklılığı hissedeceğiniz en önemli alan Şahindere Kanyonu. Denizden aldığı iyotu dağın doruklarına yayarken yamaçlardaki çam havasını sahile taşıyan kanyon, bölgenin zengin bir oksijen kaynağına dönüşmesini sağlıyor bir bakıma.
Coğrafi koşullar nedeniyle 27 kilometre uzunluğundaki bu kanyonun içinden yürüyerek geçmek neredeyse olanaksız. O halde kanyon manzaralı seyir teraslarını gördüğümüz ve bazı bölümlerde kanyon içine de inen bir yürüyüş yapmaya ne dersiniz? Bu etkinlik için ilkönce, Kazdağı Milli Park Müdürlüğü’nden izin almanız gerekecek. Daha sonra Edremit yakınlarındaki Avcılar köyüne geliniyor. Bu aktiviteyi en az iki gün olarak düşünmekte yarar var.
Avcılar – Doyran arasındaki Şahindere manzaralı orman yolu toplam 25 kilometre. Yola çıktıktan biraz sonra, milli parkın girişi olan Kışla Dağı kapısına geliyoruz. Ardından ormancılar tarafından “Altınoluk Üstü” olarak bilinen manzara noktasına ulaşıyoruz. Aşağıda yazlık sitelerin doldurduğu yerleşimi ve deniz manzarasını seyrettikten sonra, sağdaki toprak yolu takip ediyoruz. Yol boyu endemik bitkilerin ve şifalı otların arasında ilerleyerek temiz dağ havasını ciğerlerimize dolduruyoruz. Sağ tarafımızda Şahindere Kanyonu Trekking parkuru derin bir koridor gibi uzanıyor. Buz gibi suyu olan küçük gölcüklere ve tatlı su kaynaklarına rastlıyoruz. İlk günün uzun ama hoş yolculuğu yaklaşık 17 kilometre sonunda, aynı zamanda bir kamp alanı olan Dereçatı’da bitiyor. Bu noktada, dilerseniz kanyonun serin sularında yüzebilirsiniz.
Şahindere kimi bölgelerinde kanyon içi yürüyüşlere olanak tanıyor. Ancak bu parkurların tehlikeli ve zor olduğunu hatırlatalım. Güzergâh üzerindeki manzara seyir teraslarında kanyonu yukarıdan fotoğraflayabilirsiniz. İkinci gün, önce bir kaynak suyuna varıyoruz. Naneli Pınar’ın ardından sırasıyla Gücük Burun, Ağlayan Çam, Kestane Deresi, Yörük Pınarı, Selvili Mezarlık, Ayı Kapıları ve Damla bölgelerini geçerek Doyran köyüne ulaşılıyoruz.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır