Lagina Hekate kutsal alanı, Ege bölgesinde Muğla İli’nin, Yatağan İlçesi, Turgut Mahalesi’nde yer alır. Muğla ilinin yaklaşık 12 km kuzeydoğusundadır. Antik dönemde bölgenin adı Karia Bölgesidir. Kazılar tamamlandığında önemli bir turizm noktası olacak ihtişamda ancak ilk izlenimlerimiz bölgenin kömüre kurban edildiği idi.
Tapınak Hellenistik dönem özellikler gösterir. Döneminin önemli bir kült merkezi olan Lagina kutsal alanının tarihi 5000 yıl geriye gidiyor. Bölgede yapılan çalışmalar burada eski Tunç Çağından (İ.Ö. 3000) bugüne aralıksız bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Tapınak ise Hellenistik dönemde Stratonikeia kentinin kült merkezi olarak inşa edilmiştir. Lagina Hekate Kutsal Alanı ve Stratonikeia’ da bulunan yazıtlardan birbirlerine kutsal bir yol ile bağlanmış olduklarını anlıyoruz.
Tapınak pseudo dipteros planlıdır. Dış cephede 25m’ye 18m ölçülerinde; 8×11 sütun Korinth düzenindedir. Ayrıca Pronaos kısmında iki adet sütun İon düzenindedir. Ayrıca tapınak dışında kutsal alanda anıtsal giriş kapısı, kutsal yol, altar, temenos duvarı (kutsal alanı çevreleyen duvar), Dor düzeninde Stoa bulunmaktadır.
Türk Arkeologlar tarafından yapılan ilk kazı burada gerçekleşmiştir. Yani burası ilk Türk müzeci Osman Hamdi Bey’in ilk kazı yaptığı yer olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Osman Hamdi beyin burada kaldığı ev müzeye dönüştürülmüş. Geldiğinizde burayı da ziyaret etmeyi unutmayın.
MÖ 2. yüzyıl tapınağının tüm frizleri İstanbul Arkeoloji müzesinde tapınağa benzer bir metal çerçeve içerisinde serilenmektedir.
Lagina’nın tanrısı Hekate, Perses ile Asterie’’nin kızlarıdır. Ay ve gece ile özdeşir. Ayrıca bakire tanrıça olarak anılır ve Anadolu’ludur. Annesi Asterie Leto’nun ikiz kardeşidir. Yani Anadolu’da diğer tapınım gören Apollon ve Artemis ile Hekate kuzenlerdir.
Hesiodos’un Thegonia’sında Hekate hakkında şu sözler yer alır;
‘’Kim hoşuna giderse Hekate’nin
Yardım görür ondan.
Meydanlarda kalabalıklar içinde
Kimi isterse onu parlatır Hekate’’
Hekate hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yatağan- Milas karayolu üzerindeki Termik santralin yanından sağa ayrılan asfalt yoldan 9 km. gidilerek Lagina kutsal alanına ulaşabilirsiniz. Kutsal alanının kapısında görevli bir bekçi var ancak herhangi bir ücret bulunmuyor.
Lagina Hekate Kutsal Alanı’nı ziyaret etmişseniz aşağıdaki yorum alanında edindiğiniz gözlemleri paylaşarak gezginlerimize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca [email protected] adresine bu alanda çekilmiş fotoğraflarınızı gönderip, yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Fotoğraf: worldhistory.org
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır