Gelidonya Feneri ve çevresinde telefon çekmiyor, burada kamp kuracaksanız yakınlarınızı önceden haberdar etmelisiniz. Maalesef fenerin çevresi pek iyi bakılmamış, gelen yürüyüşçüler ve kampçılar çöplerini hep toplayıp götürmüş duyarlı davranmışlar. Etrafta tuğla ve moloz atıklar mevcut. Ayrıca belediye buraya çöpleri toplamaya zorlu yolundan dolayı haftada sadece bir defa gelebiliyormuş.
Gelidonya Feneri karşısındaki açık teras şeklindeki, ahşap platformun üzerine çadırlarınızı kurarak kamp yapabilirsiniz. Eğer konaklamak için uygun bulamadıysanız fenerin aşağısında yer alan Korsan Koyu ‘nda kamp yapmayı düşünebilirsiniz.
Korsan Koyu Kamp Alanı hakkında bilgi almak için tıklayın
Karaöz Beldesi‘ne uzaklığı 8 km olan Gelidonya Feneri‘ne gitmek için 6 km lik kısmını aracınız ile gidebilirsiniz. Kalan yolu ise patikalardan 2 km yürüyerek tamamlamalısınız.
“1942 yılında bekçi olarak başlayan dedemin 70’li yıllarda emekliye ayrılmasıyla babam devam ettirdi feneri beklemeyi. 1975 yılında gözümü fener ışığıyla açtım. Burada doğdum, büyüdüm, şimdi feneri bekliyorum. Üç kuşaktır denizcilere yol gösteriyoruz. İlk zamanlarda fener gaz yağı ile çalışıyormuş. O zamanlar feneri mecburen beklemek gerekiyormuş. Gece alevlenirmiş, tıkanırmış fener, temizlenmesi gerekirmiş. Daha sonra tüp gaz sistemine geçilmiş. Ben de bu mesleğe ilk başladığımda bu sistemi kullandım. O dönemde de fener de kalmak gerekiyordu.
2000 yılının ardından güneş enerji sistemine geçildi. Geçtiğimiz yıllarda otomatik fenerler kullanılmaya başlanınca görev yerimi değiştirdiler. Hafta da bir gün gelip fenerin genel kontrolünü yapıyorum artık. Güneş enerjili aküler kullanılıyor şimdilerde. Gündüz güneşle şarj oluyor, akşamda bu enerji kullanılıyor. Fener geceleri fotoselli sistemle yol gösteriyor denizcilere. Artık feneri bekleme işi ağır ağır bitiyor. Anlayacağınız ben bu denizin son bekleyeniyim.
Fırtına oldu mu zor oluyor burada beklemek. Gürültüden başka bir şey yok. Kapanıyorsun odanın içine ve hep ses dinliyorsun. Fırtına ürkütmüyor beni ama dingin havaları daha çok seviyorum. İnsan bu manzaraya bakınca aklına her şey geliyor. Ufka bakınca kafanda sorun da kalmıyor. Dert yok tasa yok, kafan rahat.
Likya yolu buradan geçtiği için bahar dönemlerinde geleni gideni eksik olmaz Fener’in. Çok imrenen oluyor bana. Genelde buradan geçip gidenler şehir hayatından bıkmış olmalı ki, burada yaşamak istiyor. Ben de onlara diyorum ki; güzel ama bir de burada yaşayana sor. Yalnızlık zor.”
Şuan fener binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altında.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır