Unesco Dünya Mirası Kriteri:
Doğal olaylar ve güzellikleri: Yeryüzü tarihinin önemli evreleri; Önemli ekolojik ve biyolojik süreçler, Biyolojik çeşitlilik açısından önemli doğal ortam.
Pasifik Okyanusunda, Güney Amerika kıtasından 1000 kilometre uzaklıkta bulunan, on dokuz büyük adanın oluşturduğu Galápagos takımadalarına ve deniz koruma alanlarına “canlı müze ve evrimin vitrini” denmektedir. Üç okyanus akıntısının buluştuğu yerde bulunan Galápagos, bir “karışık” deniz türleri “salatası”dır.
Büyük çoğunluğu volkanik dağların doruğudur; bazıları Pasifik tabanından 3000 metre yüksekliğe ulaşır.
Yükseklik, alan ve yönelim bakımından büyük farklılıklar gösterirler ve aralarındaki fiziksel mesafeyle de birleşen bu farklar tikel adalardaki tür çeşitliliğine ve endemikliğe katkıda bulunur. Devam eden sismik ve volkanik etkinlik, adalanı oluşturan süreçleri yansıtır ve bu süreçler adaların yalıtılmışlığıyla birlikte 1835’teki ziyaretinden sonra Charles Darwin’in evrim kuramına esin kaynağı olan sıradışı hayvan yaşamamının -deniz iguanasi, dev kaplumbağa ve uçmayan karabatak gibi-gelişmesine yol açmıştır.
Takımadanın batı kısmında yoğun sismik ve volkanik faaliyetler yaşanır. Büyük adaların, tipik olarak, çökmüş kraterlerle
ya da kalderalarla sonlanan en az bir tane hafif eğimli kalkan volkanı vardır.
Şeritleri fazla aşınmamıştır; ancak birçok yerde faylanma ve deniz aşındırması sonucu oluşan dik falezler ve lav, mercan ya da deniz kabuğu kırığı kumsallar oluşmuştur.
Sahil boyunca kıyı bitki örtüsü, tuzlu su lagünleri ve alçak, kırık, büyük kayalar saçılmış kıyılar vardır; korunaklı koylara ve lagünlere mangrov bataklıkları egemendir.
Galápagos peyzajının hakimi ise kıyıya yakın iç kesimdeki çorak bölgedir. Bu bölgenin yukarısında, iki öğenin birleştiği bir geçiş kuşağından sonra nemli bir bölge başlar.
Bu bölgenin nemliliği kuru mevsimde de nemi yoğun garua sisleriyle devam eder. Büyük adaların, nemin geçici göllerle korunduğu doruklarını eğreltiotlu ve sazlık bir kuşak örter.
Endemik fauna omurgasızları, sürüngenleri, deniz ve kuş türlerini içerir. Birkaç tane yerli memeli vardır. İki deniz kaplumbağası dışındaki tüm sürüngenler endemiktir. Deniz ortamı oldukça çeşitlidir; besin öğesi ve ışık düzeyi farklılıklarını yansıtan su sıcaklığı rejimleriyle ilişklidir. Su sıcaklığı, siddetli yukarı doğru akıntının (Cromwel nts) ve görece soğuk liman astropikal etkinin (Peru Akıntısı) yarattığı koşullara göre değişim gösterir.
Endemik bir Galápagos dev kaplumbağası. Doğada yetişkinlerin
boyu 1,2 metreyi bulabilir ve bu kaplumbağalar yaklaşık 150 yıl yaşarlar. Bilinen iki alttürden şimdi yalnızca on bir tane bulunuyor.
Galápagos adalarına özgü, kayalık kıyılarda yaşayan, deniz yosunlarıyla, ölü balık, kuş ve fokgillerle beslenen bir Sally Lightfoot Yengeci (Graspus Graspus) Sit alanı, Galápagos Sualtı Platformu’ndadır ve yaklaşık olarak 1200 adadan oluşur. Gruptaki en büyük adalar sırasıyla; Isabela, Santa Cruz, Fernandina, Santiago ve San Cristobal’dır.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır