Unesco Kriteri: Doğal olaylar veya güzellikler, Yeryüzü tarihinin önemli evreleri, Önemli ekolojik ve biyolojik süreçler, Biyolojik çeşitlilik açısından önemli doğal ortam
Unesco Kategorisi: Doğal Sit Alanı
Unesco Tarihi: 1979
Dağ doruklarından, dağ eteklerinden, buzul sistemlerinden, göllerden, akarsulardan, vadilerden ve kıyı manzaralarından oluşan eşsiz bir alan. Kanada’da İngiliz Columbia’sı ve Yukon bölgesinden Amerika Birleşik Devletleri’nde Alaska sınırına kadar uzanan görkemli parkları oluşturur.
Wrangell – St.Elias bölgesi, kutup bölgesi dışında en büyük buzul ve buz tarlaları yelpazesine sahiptir. Wrangell – St. Elias, Chugach ve Kluane dağları bu bölgeye Kuzey Amerika Dağ Krallığı denilmesine yol açmıştır.
İklim kuşağı ve yükseklik farkları üç büyük ekolojik bölge yaratmıştır: kıyı iğne yapraklı, kuzey iğne yapraklı ve alpin tundra.
*Alpin (Sözlük): Dağların ağaç sınırının yukarısında kalan, devamlı yeşil çayırlarla kaplı, ekolojik bakımdan tundralara benzeyen bölge. Yüksek tundra.
*Tundra: Kutuplara iyice yakın yerlerin yosun ve likenlerden, kimi otlardan, küçük çalılardan, kimi yerde bodur ağaçlardan oluşan bitki örtüsü, Kutup bozkırı.
Boz ayı, karibu (altta) ve Dall koyununu da kapsayan yabani hayvan ve kuş çeşitliliği bu yaşam alanı çeşitliliğini yansıtır. Parkta ayrıca tatlı su balıkları bulunur ve Alaska-Pasifik somon balığının beş türünün tamamı parkın içinde koruma altındaki sularda yumurtlar.
Dağlar coğrafi olarak Pasifik dağ sisteminin bir parçasıdır ve bölge 130 kilometre uzunluğundaki Bagley buz tarlasını, ABD’deki en yüksek doruğu (St. Elias dağı) ve Kuzey Amerika kıtasındaki en büyük dağ eteği buzulunu (Malaspina buzulu) içine almaktadır.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır