Boyana kilisesi Sofya’nın 8 km güney batısındaki Lying ilçesinde yer alan kenar mahallelerinden birinde bulunur. Üç binadan oluşan dini bir komplekstir. Başlangıçta bir tapınak olarak tasarlanmış olan bu bölüm, Yunanlıların tipik, haça benzeyen, çaprazlama mimarisine benzer şekilde planlanmıştır. Tamamı tuğladan yapılan kilisede bir adet kubbe bulunmaktadır. Kuzey ve güney cepheleri üç gizli kemer tarafından birleştirilmiştir. Ortadaki kemer kenardakilerden daha uzun olmakla beraber, bu kemerler binanın yapısından bağımsızdır.Doğuda yer alan kilise 10. Yüzyılda yapılmış, 13. yüzyılın başında da yanına iki katlı ikinci bir bina yaptıran Sebastokrator Kaloyan tarafından genişletilmiştir.
Bu binanın giriş katından ilk kiliseye direk giriş vardır ve bu kat merkez binanın girişi olarak tasarlanmıştır. Dikdörtgen biçimindeki giriş katının üstünü silindir biçiminde bir kubbe kaplamaktadır. Cephelerin birleşim yerleri, ilk kilisede olduğu gibi figürlerle bezenmiştir. Kuzey ve güney cephelerinin her biri ikinci kat seviyesinde olan dört tane gizli kemeri vardır. Güney duvarındaki kemerlerden biri daha geniş olarak yapılmış ve ibadet yerinin ikinci katına giriş olarak kullanılmıştır. Sebastocrator ailesi tarafından genişletilen ve yenilenen kilise, tablolarla süslenmiş ve 1259 yılında takdis edilmiştir. Kilisenin bir bütün olarak tamamlanması 19. yüzyılda olmuş, kilise batıya doğru genişlemiş ve ilk halinden uzaklaşmıştır.
Bu ikinci kilisede 1259’da yapılan freskler, kiliseyi ortaçağ resminin en önemli derlemelerinden biri yapar. 19. yüzyılın başında yapılan üçüncü kilise, bina topluluğunu tamamlar. Bu sit alanı Doğu Avrupa ortaçağ sanatının en kusursuz ve en iyi korunmuş anıtlarından biridir.
Boyana’nın Freskleri, Tırnovo sanat okulunu büyük ölçüde etkileyen ikona boyama üslubunun erken döneme ait bir örneğidir. 14 ile 16. yüzyıllarda Sırt, Rus ve Athos dağı (Yunanistan) manastırlarında yaygınlaşan ikona üsluplu duvar resimleri bu yenilikle yakından ilişkilidir.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır