Borçka Karagöl Kamp için şunu demek yanlış olmaz. Bazı yerler vardır ki gitmiş, görmüş olmanız size yetmez. Hayıflanırsınız, neden bugüne kadar görmemişim burayı diye. Borçka/ Karagöl de benim aynı duygularla hayıflandığım bir yer.
Artvin ili Borçka ilçe merkezinden Maçahel (Camili) yönüne yaklaşık 20 km gittikten sonra Karagöl tabelası sizi karşılıyor. Bundan sonra yer yer bozuk ama çoğunlukla stabil bir toprak yoldan ulaşılıyor Karagöl’e. Artvin insanının genel olarak çevre bilinci gelişmiş. Bunun altındaki sebebi sürekli olarak doğa ile iç içe yaşamalarına bağlıyoruz.
Artvin ayrıca Karadeniz genelinde eğitim durumu en yüksek illerden biridir. Bu eğitim düzeyini Artvin halkı yaşarken yaptıkları ile, doğa ve insana olan bakışları ile kolayca yansıtıyorlar. Şans bu ya! Şavşat üzerinden otostopla geldiğimiz Karagöl’e bizi aracıyla Karagöl’de tur işletmesi sahibi olan bir bey getirdi. Yol üzerinde çokça sohbet etme şansı bulduk. Geçmişte göl kenarına kamp kurulabildiğinden ancak kampçıların ardında bıraktıkları çevre kirliliği sebebiyle yasaklandığından söz etti. Göl ile ilgili gözlemlerimize devam edersek;
“Karadeniz’de yeşilin her tonu” cümlesiyle başlayan tasvirler burada yetersiz kalıyor. Tuhaf bir dinginlik, yadırganacak boyutta doğallık, gökyüzüne erişmeye çalışan asırlık ağaçlar, yeryüzüne inmeye çalışan bulutlar, gölün içinde, kesilmiş ama hala “ben buradayım” dercesine filizlenmiş ağaç gövdeleri, gölün suyunu hareketlendiren kırmızı pullu alabalıklar. Nöbet tutarcasına bir oraya bir buraya gezinen ördekler.
Çevre oldukça temiz ve bakımlı, sık sık uyarı yazılarıyla karşılaşıyoruz. En çok hoşuma giden ise göl kenarında durmadan akan bir çeşmenin kenarına iliştirilen yazıydı. “Lütfen Deterjan Kullanmayın”
Ziyaretçilerin piknik yapabilmesi için oldukça konforlu masa ve sandalyeler, tuvalet, mescit, lokanta ve yatak sayısı kısıtlı da olsa göl kenarında konaklamak için yer mevcut. İskele kenarında bekleyen iki kayık arzu edenlere göl gezintisi fırsatı veriyor. Ayrıca gölün etrafını yürüyerek dolaşabileceğiniz patika yol da mevcut.
Karagöl, heyelan sonucunda oluşmuş, flora ve fauna zenginliği sebebiyle de Tabiat Parkı ilan edilmiş bir göldür. Bu karagöl hakkında bilinen bir şey. Bilinmeyen tarafı ise Göl’e 30km uzaklıkta yer alan Camili köyü ile özdeş bir tabiyata sahip olmasıdır. Peki nedir bu camili köyü?
Camili köyü, büyük bir kısmı Gürcistan sınırları içerisinde bulunan “en fazla bitki çeşitliliğine sahip yer” olarak Dünya Mirası ilan edilen Machael ‘ milli parkının Türkiye’deki uzantısının içerisinde yer alır. Dolayısıyla bu bölgede yer alan bitki zenginliği tıpkı Machael ‘de olduğu gibi aynen kendisini göstermektedir. Bu bakımdam Borçka Karagöl ve çevre köyler bitki çeşitliliği bakımından önemli yerlerdir.
Borçka Karagöl’ü gezdik. Göl çevresindeki tesis ve hizmetlerden en önemlisi Borçka Karagöl ‘ü diğer milli parklardan ayıran çok önemli bir doğa özelliğinden bahsettik. Sayfanın aşağısında yer alan Borçka Karagöl videosu ile göl çevresine hızlıca göz atıp bilgi alabilirsiniz.
Bu bölgede kamp yapmış, bu bölgeyi ziyaret etmiş veya bu bölgenin yerlisi iseniz aşağıdaki yorum alanında edindiğiniz gözlemleri paylaşarak kamp sever gezginlerimize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca [email protected] adresine bu alanda çekilmiş kendi kamp fotoğraflarınızı gönderip, yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır