Bölgenin Hristiyanlık tarihi; İkonium yani bugünkü Konya’lı Azize Tekla’nın bölgeye gelişi ile başlar. Kutsal görev gezilerinde olan Tarsus’lu Paulus’un Konya Yalvaç’ta verdiği vaazlerden etkilenen ve Hristiyan olan henüz 17 yaşındaki Azize Tekla; aynı zamanda Paulus’un iyi bir öğrencisi olmuştur. Bir süre onunla geziye devam etmiş ve çeşitli zorluklardan sonra Seleucia’ ya kaçmış. Burada bugün üzerinde kilisenin yer aldığı mağarada saklanarak insanların tek tanrılı dine geçmeleri konusunda çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda şifacılık yaptığı da efsaneleri arasındadır.
Tam da bu sebepten öldürüleceği bir sırada bu mağarada yer alan bir yarıktan mucizevi bir şekilde kaybolduğuna inanılmaktadır. Azize Tekla’nın içinde yaşadığı bu mağara onun kayboluşundan sonra Hristiyanlarca kutsal kabul olmuş; M.S 313 yılında yasalar tarafından kabul gören din ilan edilinceye kadar gizli bir ibadet yeri olarak kullanılmıştır.
Azize Tekla ve Mucizeleri başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bu mağara daha sonra 4. yy’da kiliseye dönüştürülmüştür. Aya Tekla Mağara Kilisesi dışında, bu mağaranın hemen üzerine yaptırılmış bugün sadece apsisinin bir bölümü ayakta kalan Büyük Tekla Bazilikası; Kuzey Kilise, Kubbeli Kilise, hamam, birçok sarnıç, mezarlar ve sur kalıntıları günümüze ulaşabilmiştir. Cilicia bölgesinin en büyük kilise yapısı buradadır.
Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde olan ören yerine giriş ücretsizdir. Bir merdivenle inilen Yeraltı kilisesi oldukça iyi durumdadır. Üç nefli kiliseden günümüze bir duvar kalıntısı ulaşmıştır. Hamam yapısı kilisenin kuzeyinde yer almaktadır.
Egeria, M.S. 381-384 yılları arasında Hristiyanların kutsal mekânlarına geziler yapmış, 384 yılında Seleucia’yı ziyaret etmiş iki gün kaldığı Tekla’nın kilisesini günlüğüne yazmıştır:
‘’… Geceyi geçirmek için akşam tepeye tırmandım. Kilise bu tepede kurulmuştu ve Thecla’nın mezarı buradaydı. Kilisenin etrafında rahipler ve rahibeler için çok sayıda küçük odalar bulunuyordu…’’
Mersin – Antalya yönünde Silifke’nin hemen çıkışında, sağdan dönülünce 1 km içeride Hıristiyanlığın en eski ve çok önemli merkezlerinden biri olan Aya Tekla Mağara Kilisesi yer alır. Silifke’ye 4 kilometre ve Mersin merkeze 80 kilometre uzaklıktadır. Mersin otogardan 170 numaralı Taşucu otobüsleri ile ulaşım vardır. Anayolda indikten sonra 1 kilometrelik kolay seviye yürüyüş gerektirir. Özel araçla ise Aya Tekla Mağara Kilisesi ören yerine kadar rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
Görsel Kaynağı: Kültür Bakanlığı Portalı
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır