Mersin–Karaman karayolu üzerinde, Mut‘un 20 km kuzeyinde yer alır. Yaklaşık 1300 m yükseklikte Göksu Vadisine hâkim, dik bir yamaçtadır.
Alahan’da ilk bilimsel kazılar 1955-1972 arasında arkeolog Michael Gough (1916-1973) tarafından gerçekleştirilmiştir. Evliya Çelebi yaklaşık 1671 yılı dolaylarında Alahan Manastırını ziyaret etmiş ve manastır için “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” demiştir.
Tarihte; Tarsus’lu Paulus ve Kıbrıs’lı Barnabas Hristiyanlığı yaymak için Anadolu’ya birçok gezi düzenlemişlerdir. İnanmayanlar bu yeni dine geçenlere ölüme varan cezalar uygulamıştır.. Sonuç olarak Hz. İsa’ya inanan insanların dağlık bölgelerdeki gizli mağaralarda ibadet yapmaları zorunlu olmuştur. İşte bu iki Hz İsa’nın öğretilerini yayan bu iki azizin gezileri sırasında konakladıkları yerlerde kiliseler yapılmıştır. Alahan Manastırı da bunlardan biridir. Manastır öncesinde manastırın batı girişinde bulunan mağara kilise olarak kullanım görmüştür. Alahan manastırı mağara kilise temelli olması açısından önemlidir. Bir diğer mağara temelli kilise yine Mersin’de bulunan Aya Tekla’dır.
5.-6. Yüzyıllara tarihlenen Alahan Manastır Kompleksi, Mağara Kilise, Batı Kilisesi, Vaftizhane, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş mezarlar ve aediculadan oluşmaktadır.
Batı kilisesinin ana kapısının dış yüzeyinde bir çelenk içinde melekler tarafından taşınan Hz. İsa büstü yer alır. Kapı yan sövelerinin iç yüzeyinde dişi şeytan Gyllou’yu ayaklarının altında ezen melekler tasvir edilmiştir. Bunlardan kuzeyde yer alan Cebrail, güneydeki ise Mikail’dir.
Kapı lentosunun alt yüzünde ise dört İncilcinin simgeleri yer alır. Burada 4 İncilciden aslan Marcus’u, boğa Lucas’ı, kartal İonnes’i ve melek Matta’yı temsil etmektedir. Sahne iki tarafından ağaç betimi ile sınırlandırılmıştır.
Batı kilisesinin kuzey nefinin batı bölümünde Vaftizhane yer alır. Vaftiz havuzu haç biçimindedir.
Batı kilisesinin güneyinde doğuya doğru uzanan 115 m uzunluğunda bir yürüyüş yolu vardır. Buradaki kot farkı yer yer merdivenlerle giderilmiştir. Yolun devamında güney yamaç içine oyulmuş kaya mezarlar dikkat çeker. Bunlardan bir tanesi Manastır kurucusu Tarasius Lahdidir. Lahit üzerindeki yazıtta kurucu Tarasius’un 13 şubat 462 öldüğü yazar. Bu manastırın tarihlendirilmesi için önemli bir kriterdir.Tarasius’un lahdinin tam karşısında güney duvarda bir aedicula yer almaktadır.
Doğu kilisesi, 3 nefli bazilikal planlıdır. Doğu duvarı ile apsis dışarıdan gizlenmiştir.
Adres alanı başlığında yer alan “Yol Tarifi Al” sekmesine tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.
Siz de bir şeyler ekleyin
Alahan Manastırı’nı ziyaret etmiş veya bu bölgenin yerlisi iseniz aşağıdaki yorum alanında edindiğiniz gözlemleri paylaşarak gezginlerimize yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca [email protected] adresine bu alandaki fotoğraflarınızı gönderin, yayınlayalım.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştır