Pedallı Kano Nasıl seçilmeli, nelere dikkat edilmeli?

Kano kadar güzel bir hobi var mı? Hele bir de pedallı kano ise. Gerçek bir deniz severseniz her deniz aracın size hitap ettiği gerçeğini fark edersiniz. İster Tekne ister pedalboard olsun ister bir bot yada Kano. Yeter ki denizde olayım! diyorsanız gerçek bir deniz seversinizdir.

Uzun yıllardır bir kamp ve doğa aşığı olarak elimden geldiğince bu platform üzerinde yazıp çiziyorum. Kamp ve Dalış aktivitelerinden sonra en ilgimi çeken hobi açık ara kanodur diyebilirim. Hatta bununla ilgili şuan ayrıntılarını veremeyeceğim aklımda muazzam bir proje dahi var. Eğer bir sponsor bulmayı başarırsam ki bulacağımı düşünüyorum bunu hayata geçireceğim.

Konumuza dönüp Pedallı Kano nedir türleri nedir neler önemlidir sizlere tek tek konuşmaya başlayalım ne dersin?

Dikkat ederseniz Pedallı Kano’dan bir hobi olarak söz ettim. Spor demedim. Her ne kadar fiziksel aktivite yapılıyor olsa da Kano Sporuna konu olan kanolar kürekli kanolardır. Bu bakımdan kano sporcularını gücendirmemek adına Pedallı Kanoları daha çok hobi kanoları olarak adlandırmayı daha doğru buluyorum.  Yazımızda da Kürekli Kanolara yer vermeyeceğim tamamen “Pedallı Kano” özelinde bir yazı olacak. Eğer kürekli kanolarla ilgili de bir içerik yapalım diye arzu ederseniz lütfen yorum alanında belirtin.

Yazıda kullanılan görsellerde ve alt metinlerde marka isimlerine yer verilmeyecektir. Ürün ve marka tavsiyesi almak için lütfen instagram sayfamı @yolbahane takip edip buradan mesajla ulaşın. Tüm sorularınızı seve seve yanıtlarım.

 

Pedallı Kanolarda Pedal Çeşitleri

Pedallı Kanolarda pedal seçimi öyle aman aman hayati bir konu olmasa da bu pedal farklılıklarından sizlere değinmek istiyorum. İki tür pedal mevcut. Bunlardan biri Yüzgeç Bıçaklı Pedallar diğeri ise Pervaneli Pedallardır. Her ikisi de güç üretme konusunda son derece başarılı tasarımlardır. İkisi arasında hangisini almalıyım diye ikileme düşmenize hiç gerek yok. Bunu unutmayın.

Aralarında küçücük de olsa hiç mi fark yok? Elbette var. Pervaneli pedallarda pedalı ters çevirerek tornistan yapma (geriye gitme) şansına sahipsiniz. Yüzgeç bıçaklı pedallarda ise ne yazık ki bu mümkün değil.

Kano Pedal Türleri

Pedal Bakımları

Pedallar korozyona maruz kalmayan malzemelerden üretildiği için minimum bakıma ihtiyaç duyarlar. Sürekli yağlanmaya ihtiyaç duymazlar. Montaj ve demontajları çok kolaydır. Hareketli mekanik aksamları ince yağ ile yağlanmalıdır. Bazen üretici “bakım gerektirmez” dese de sürtünme ile çalışan hareketli aksamlar bir süre sonra gıcırtı gibi rahatsız edici sesler çıkarabilir. Pedallar uzun süre kullanılmayacağında sökülmeli tatlı su ile temizlenmeli, deniz tuzu , yosunu gibi kirlilik temizlenmeli. Ardından hareketli çalıştığı gözlemlenen yerler çok fazla abartılmadan hafif yağlanmalıdır.

 

Malzeme Türü ve Kalitesi

Pedallı Kayaklarda ana gövde genelde Polietilen malzemeden üretilir. Ahşap ve Fiberden yapılan çeşitleri de bulunsa da “daha uzun ömürlü olması, bakım gerektirmemesi ve daha ekonomik olmaları bakımından” Polietilen kanolar ilk tercihiniz olmalıdır.

Kullanıcı Hataları

Polietilen ısıya ve darbeye dayanıklı bir malzemedir. Güneş altında ve olası çarpışmalara rağmen yapısını korur. Ancak kano gövdesinin üzerinde yer alan diğer malzemeler polietilenden üretilmemiş olabilir.

Örneğin kano içine eşyalarınızı bagaj olarak koyduğunuz alanları kapalı tutan kilitli hatchleri (kapak) ve  izolasyonunu sağlayan oring lastikleri kanonuzu uzun süre kullanmadığınız zamanlarda güneş altında yüksek ısıya maruz bırakmamanızda fayda vardır.  Uzun süren seyirlerinizde yine bu kapakların üzerine eşyalarınızı koyarak güneşle temasını kesip sızdırmazlık ömrünü uzatabilirsiniz.  Polietilen her ne kadar darbeye dayanıklı bir malzeme de olsa kano bütünlüğünü korumak adına yine de özenli davranarak kanomuzun ömrünü uzatabiliriz.

 

Pedallı Kano Türleri

Pedallı kano olarak iki tür kanomuz var diyebilirim. Bunları ben Yelkenli ve Yelkensiz olarak iki sınıfa ayırıyorum. Her iki tür kano da hem gezi, hem balıkçılık için ideal kanolardır.

 

Yelkenli Kanolar

Daha çok yelken sporu ile ilgilenenler tarafından tercih ediliyor ve yelken eğitimi almak gerekiyor. Ters rüzgara girip kavança olma riskleri olduğu için deneyimli bir yelkeci olmakta fayda var. Alabora olma halinde kano üzerinizdeki ekipmanları eğer sağlam bir şekilde bağlı değillerse şayet suya düşürüp, suda kaybetmeniz işten bile değil. Özellikle alabora sonrası kanoyu tekrar düzeltmek bile büyük problem olabiliyor. Bir yardımcı ipi mutlaka sağ yada sol tarafa bağlı olarak hazırda bekletmekte fayda var.  Ancak eğitimli bir yelkenciyseniz değmeyin keyfinize.

Bu tür yelkenli pedallı kanolarda pedalsız kanolardan farkı sağ ve sollarında yer alan daha geniş yüzeyde oturması arzu edilen “AMA” olarak adlandırılan desteklerdir. Bir de rüzgara karşı Orsa gitmemizi kolaylaştıran uzun salma bıçaklardır. Örnek marka ve model: Hobie Mirage Tandem Island

 

AMA (Yan Destekler) nedir?

Amalar (Yan Destekler) genelde yelkenli kanolarda alabora olmamak için kullanılır. Yelkensiz kanolarda da kullanılabilir ancak sürtünmeyi arttırdıkları için yelkensiz kanolarda bu AMA ‘ların daha kısa olanları tercih edilir. Daha çok  2-4 dalgalı denizlerde dengeyi korumak için yada Dikey Jig ile yapılan büyük balık avcılığında dikey kuvvetlere karşılık olarak kano dengesini sağlayabilmek adına tercih edilir.

Salma Bıçağı nedir?

Salma konusu tamamen bir Yelkencilik konusudur. Birden fazla amacı vardır. Kanonun altına uzanan bu bıçak, yelken rüzgarlarda havayla dolarken kanonun dönmesini zorlaştırır. Suyun içinde karşıt bir kuvvet oluşturarak itme kuvveti elde etmemize yarar.   Seyir durumuna göre bu Salma Bıçağı kolaylıkla kano üzerine alınabilir. Arzu edildiğinde tekrar suya indirilebilir.

 

Yelkensiz Kanolar

Bu kanolarda yelkenli kanolarda kullanılan salma bıçaklara gerek yok.  5-10 kilometrelik seyirlerinizi bile rahatlıkla pedallayarak yer yer pedalla birlikte ekstra kürek çekerek hızınızı daha da arttırarak keyifle yapabilirsiniz. Bu kanolara örnek olarak; Seaflo Mako 10 , Seaflo Mako 12 , FreeCamp Allure, Hobie Mirage Revolution 13, Mirage Pro Angler 12, Hobie Mirage Passport 10.5 R

 

Kano Bagajları (Hatchler)

Bu kanoların en sevdiğim yönlerinden biri bu hatchler. Bu başlık altında yazacaklarımı dikkatle okuyun derim.  Kimi kanoda boyutuna göre 1 adet kimisinde 2 adet hatch oluyor. Küçük kanolarda ön tarafta yer alır büyük kanolarda ise önde ve arkada iki farklı saklama alanı sağlayan hatch yer alır. Saklama alanlarına normal şartlarda su girmez. Ancak eskiyen hatch kapak oringleri sızdırmazlık özelliğini zamanla yitirebilir. Bu sebeple kanonuzda muhakkak elle çalışan yada akülü bir sintine pompası mutlaka bulundurmanız gerekir.

Örneğin arka hatch içerisinde küçük bir kendinden şamandıralı sintine pompası bulundurulabilir. Su alması durumunda kendi kendine suyu tahliye eder. Gelecekte projemi hayata geçirdiğimde bu kano geliştirmelerini tek tek sizlerle hem bu web sitesi üzerinden hem de youtube üzerinden paylaşacağım.

Reklamsız gezinti için

 

Pedallı Kano Fiyatları

Üzülerek net bir kano fiyatı paylaşmam mümkün değil ancak kafanızda  bir fikir oluşması açısından size fiyat aralığı verebilirim. Yelkensiz kanolar için 670 USD ile 2400 USD bant aralığında farklı ölçü ve teknik özelliklerde kano bulmanız mümkün. Yelkenli Kanolarda ise maalesef bu fiyatlar çok daha yüksek. Yelkenli Kano Fiyatları ise 7500 USD ile başlayıp 12.000 USD ye kadar ulaşıyor. Fiyatlardan döviz bazında bahsediyorum çünkü dövize endeksliler. TL fiyatları sürekli değişiyor.  Tabi bazı firmalar stoklarındaki ürünleri daha ekonomik fiyatlarla satışa sunuyor olabilir ancak kabaca Kano fiyatları bu bant aralığında olacaktır.

Kano Marka ve Modellerine örnekler:

Pedallı kano marka ve modellerinden en bilinenlerden başlıcaları Seaflo Mako 10 , Seaflo Mako 12 , FreeCamp Allure, Hobie Mirage Revolution 13, Mirage Pro Angler 12, Hobie Mirage Passport 10.5 R , Hobie Mirage Tandem Island, Hobie Mirage Oasis

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır