Mersin’de Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Tarihi Yer

Mersin‘in tarihi yerleri listesi hazırlamakta çok zorlanmadık. Çünkü Mersin’de abartısız dağ taş tarih. Ancak  kısıtlı zamanımız var hangilerini mutlaka görmeliyiz derseniz bu yazı tam da sizin için. Mersin Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan önemli bir liman kentidir. Türkiye’nin en büyük limanlarından birisine sahip şehirde konumu nedeni ile turizm, sanayi ve denizcilik oldukça gelişmiştir.

Klasik dönemde Cilicia olarak adlandırılan Mersin Neolotik dönemden itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Hitit kaynaklarında bölgeden ‘’Que’’ olarak bahsedilir.

Bölgede sırasıyla Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletlerinin istilasına uğramış, Milli Mücadele ile 3 Ocak 1922’de yeniden Türk yönetimine geçmiştir.

Bölgede yapı faaaliyetleri Büyük İskenderin ardıllarından Seleucos I. Nikator ile Hellenistik dönemden itibaren hız kazanmış, Erken Roma’da da devam etmiştir.

1- Soli- Pompeiopolis Antik Kenti

Burası şehir merkezine yakınlığı ile Mersin’in  tarihi yerleri listesinde birinci sırada geliyor. Antik kent Mersin’in Hellenistik dönemini adeta kitap gibi okuyabileceğiniz bir açık hava müzesi. Henüz ziyarete açık olmasa da, limandan kente giden sütunlu yolu yanındaki  yürüyüş yolundan çok rahat izlersiniz. Roma dönemi limanında balıkçıkları görünce çok şaşırmıştım doğrusu. Bu limanı günümüzde olta balıkçıları kullanıyor. Aynı zamanda denizin dalgalı olduğu günlerde  kırık amphora parçaları limanın yanındaki küçük kumsala vuruyor. Soli- Pompeiopolis Antik Kenti ziyaretiniz sonrasında mutlaka Mersin Arkeoloji Müzesi’ne uğrayıp buradan çıkan eserleri ve sütunlu yolun bir canlandırmasını görün!

Soli-Pompeiopolis Antik Kenti

2- Alahan Manastırı

Evliya Çelebi’nin 1671 yılında “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor.” dediği Alahan Manastırı bugün ne durumda görmek istemez misiniz? Bu coğrafyada kimler, neler yaşadı bir kitap gibi buradan okuyabilirsiniz.

Alahan Manastırı

3- Aşağı Dünya Obruğu

Buraya gelmeden yol üzerinde Roma dönemi yapıları ile Karakabaklı ören yeri var. Ancak Aşağı Dünya Obruğu ile biraz daha eskiye gidiyoruz.  Obruk içine kayaya oyularak yapılan merdivenlerle inmek mümkün. Bazen girişi keçiler aşağı inmesin diye çalılarla kapatıyorlar ama biraz dikkatle farkedersiniz.

Aşağı Dünya Obruğu

4- Aya Tekla Mağara Kilisesi

Hristiyanlık tarihi için çok önemli ve kutsal sayılan Aya Tekla Mağara Kilisesi Mersin ili Silifke ilçesinde yer alıyor. Hristiyanlarca hac yeri olarak görülen mağara kilise Mersin’in tarihini anlamak için ziyaret edilmesi gereken en önemli yerlerden. Üstelik Mersin’den Belediye otobüsü kullanarak 2 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Aya Tekla Mağara Kilisesi

5- Adamkayalar

İlk gördüğümde acaba buraya bunu kim nasıl yapmış demiştim. Bir yamaçta ana kayaya oyulmuş kabartmalar ve mezar odaları. Adamkayalar çok zorlu bir iniş gerektirse de buna değecek, göreceksiniz.

Şeytan Deresi Kanyonu ve Adamkayalar

Reklamsız gezinti için

 

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır