Bu Mersin gezi rehberi seyahatiniz süresince ihtiyacınız olabilecek tüm bilgiler düşünülerek hazırlandı. Yemeden, içmeye.. Gezip görülebilecek yerlere, yapılabilecek aktivitelere, Kamp Alanları / Kamping İşletmelerine ve hatta Mersin gezi rehberi içinde Mersin’in kültürü ve tarihi hakkında bilgiler içerir. Şimdi lafı uzatmadan gelin, Mersin Gezi Rehberi ‘ni yakından inceleyelim. Mersin, eski adıyla İçel, Türkiye’nin bir ili ve bu ilin merkezdeki dört ilçesinden oluşan şehirdir. Ülkenin en kalabalık sekizinci ili, Akdeniz bölgemizin ise en büyük üçüncü şehridir. 2018 itibariyle 1.773.852 nüfusa sahiptir.
Mersin’in tarih sahnesine çıkışı 19. yüzyılın ortalarına rastlar. Bu dönemde henüz bir köy olan bölge, göçmen bir Türkmen aşiretine ev sahipliği yapıyor ve adını da bu aşiretten alır. Ayrıca Kapadokya bölgesinden gelen Rumlar kent nüfusuna hakim hale gelmişler ve 1850’de kentte 5.250 Ortodoks Rum’a karşılık 1.600 Müslüman yaşamaktadır.
Coğrafya İl yüzölçümünün % 87’si dağlıktır.
En yüksek tepesi : Medetsiz Tepesi (3.524 m)
Önemli geçişleri : Sertavul, Gülek Boğazları
Belli başlı akarsuları : Berdan Çayı (90 km)
Göksu (299 km)
Mersin mutfağı; Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz mutfağının lezzetlerini bünyesinde barındırır. En popüler yemeği, bir Mersin klasiği haline gelmiş Tantuni’dir. Tantuni ile ilgili yazımız için tıklayın
Mersin’de mamül adı ile bilinen, tatlı servis edilen hemen her yerde bulunabilen ancak en iyi Tarsus‘da yapılan tatlıdır. Ek bir bilgi olarak bu Tatlı’nın anavatanı Lübnan’dır. Dışı İrmik ile yoğrulan bir hamurdan içi ise Hurma, antep fıstığı ve cevizden oluşan 3 farklı çeşidi bulunur. Muhtelif geometrik şekillerde ve ebatlarda olabilir. Hafif ve sağlıklı bir tatlı türüdür.
Tantuni gibi , tescillenmiş bir Mersin tatlısıdır. Adı ve tadının ünü bugün Hatay, oradan da Antep’e kadar uzanarak insanlara servis edilmeye başlanmıştır.
Genelde Fıstıklı yenmesi tavsiye edilir ancak Cevizli seçeneği de mevcuttur. Kerebiç, tatlılık oranının Kerebiçi yemekte olan kişinin belirleyebildiği çok enteresan bir tatlıdır. Kerebiç’in iç harcı ve dışını kaplayan irmik şeker barındırmaz. Kerebiçe tatlı tadı veren birlikte servis edilen köpüğüdür.
Çok yoğun tatlıdan hoşlanmayanlar çok az tatlandırıp keyifle kerebiç tüketebilirken yoğun tatlı severler ise köpüğün ayarını biraz fazla kaçırabilirler 🙂
Mersin’in Hotel sayısı bakımından çok zengin bir il olduğu söylenemez. Bu sebeple geniş bir fiyat aralığı beklenmemelidir. Şehir genelinde günlük daire ve özellikle Kızkalesi ve Susanoğlu gibi yazlık bölgelerde devremülk kiralamak yaygındır. Sahil kenarındaki tüm kasaba ve köylerde Pansiyon, butik otel bulmak mümkündür.
Mersin Gezi Rehberi ‘nin geliştirilmesi için gösterdiğiniz katkılardan ötürü sonsuz teşekkürler <3
Mersin Gezi Rehberi ile ilgili düşüncelerinizi, bildirimlerinizi veya geliştirilmesini arzu ettiğiniz yönlerini yorum alanında ifade ederek Mersin Gezi Rehberi ‘ne katkı sağlayabilirsiniz.
İlanları Karşılaştır
Karşılaştırlütfen kullanıcı adınızı ya da e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir link alacaksınız.