Karavan Türleri : Hangi karavan size daha uygun?

Karavan Türleri

Karavan türleri denince hemen herkesin aklına direkt olarak gelen motor karavanlar ile çekme karavanlardır bu doğru. Ancak Karavanlar bu türler altında da farklı markalara ve sahip olduğu imkanlara göre büyük farklılıklar gösterebilir. Karavanlar sahip oldukları teknik özellikler bakımından kendi içlerinde dahi farklı farklı türleri olan araçlardır ve karavan seçimi; uzun bir yola çıkmadan önce  yapmanız gereken ilk ve en önemli iştir. Karavan türlerini üç ana gruba ayırarak hangi karavanın nasıl olduğundan bahsedelim. Bu karavanların tamamında ev tipi buzdolabı, mutfakta ocak, hatta güneş enerjisini elektriğe dönüştürebilen solar paneller ve yaşam aküsü gibi yaşamak için gerekli olan her şeyi kurmak, kullanmak mümkün.

 

Karavan Seçimi

Karavan seçerken aracın büyüklüğü; içerisinde yapılacak modifikasyonlar, yerleşim alanının ihtiyaç duyulan araç-gereç ve donanımlarla donatılabilmesi için çok çok önemli olduğunu ilk olarak ifade edelim. Karavanın boyutunu belirlerken içerisinde konaklayacak insan sayısını hesaba katmalısınız. İhtiyacınızdan büyük bir karavan ekstra ekonomik yük, ihtiyacınızdan küçük bir karavan ise minimum konfor demektir.  Şimdi gelin karavan seçimi yaparken hangi adımları uygulamamız gerektiğine bir bakalım:

Karavan Türünü Seçin

Karavanlar iki ana gruba ayılır bunlardan biri Motokaravan bir diğeri ise Çekme karavanlar dır.

Karavanlar’da Enerji Üretimi / Solar Panellerle Elektrik üretimi konusunda yazdığımız ayrıntılı yazıya buradan ulaşabilirsiniz

Bir de Motokaravanın bir alt türü olan Campervan vardır. Bunlar tam bir karavan donanımında olmazlar daha küçüklerdir konaklama araç içerisinde değil daha çok dışarısında araç üzeri çadırlarda yapılır.

Öncelikle bu seçenekleri belirleyerek işe başlayın. Her birinin birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Hacim bakımından çekme karavanlar daha geniş genel olarak motokaravanlar ise çekme karavanlara nazaran daha düşük hacme sahip olabilirler. Motokaravanlar manevra kabiliyeti konusunda motorun karavanla bütünleşik olmasından dolayı daha yüksektir, daha stabil bir yol tutuşu sağlarlar. Çok uzun yollar kat edilecekse çekme karavan yerine genelde motokaravanlar tercih edilir. Çekme karavanlar motokaravanlara göre daha az ucuzdur. Campervan ‘lar ise hem yakıt tüketimi hem de hız açısından daha verimlidirler ancak onların da konaklama için sürekli çadır kurup toparlamak yorucudur. Daha çok kısa mesafeli uzun süreli konaklamalarda daha çok tercih edilebilir.

Aracın boş ağırlığını bilin!

Üreticiler, almayı hedeflediğiniz karavanların mevcut donanımları ile birlikteki toplam ağırlığını bilirler. Bunu sorun. Karavan içerisine ilaveten ekleyeceğiniz ek donanımlar/eşyalar ile toplam ağırlığının ne olduğunu bilmek size yakıt tüketiminiz ve artan ağırlıkla birlikte hangi sınıf ehliyet türüne ihtiyacınız olduğu, nasıl bir motor hacmi / çekiş sistemine ihtiyacınız olduğu konusunda bir fikir verir.

Planlamanızı doğru yapın!

İkinci adım olarak; karavanın bir iç ve dış krokisini (gölgelikli alan) çizmek veya üretici tarafından hazır çizili olan karavan krokisi üzerinde ne kadar net alana sahip olduğunuzu bilmekle işe başlayın. Karavanlarda temel mutfak, tuvalet, su deposu (hacmine göre doluymuş gibi hesap edin) ve tesisatı, yatak, oturma grubu vs. donanımlarla birlikte paket olarak gelebilmesine rağmen bir çok donanım da beğendiğiniz karavanda bulunmayabilir. Bir Buzdolabı, Televizyon, Bulaşık Makinesi, Mutfak malzemeleri, Solar Panelleri/Kuru aküler, Kabaca tüm kişisel eşyalarınız aracınızın toplam ağırlığını oluşturacaktır. Bu toplam ağırlığı aşağı yukarı bildiğinizde, bir diğer adıma geçeriz

 

Kullanım amacını belirleyin!

Çok uzun mesafeler kat etmeyerek, gittiğiniz yerlerde de uzun süreli konaklayacaksınız bir yukarıdaki adımı umursamanıza da gerek yoktur. Çok uzun olmayan mesafelerde yapılacak geziler için bu kadar hassas plan gereksizdir. Ancak aylar / yıllar sürecek bir karavan turuna çıkacaksanız her bir 100kg ağırlık size çok şey katabilir veya sizden çalabilir. Bunu da göz ardı etmemek gerekir. Eğer bu ikinci kategoriye giren bir karavancı olmayı amaçlıyorsanız bir diğer sırada aracın teknik özellikleri bakımından seçimi gelir;

Karavan türleri : Karavanınızın çekiş sistemini belirleyin

Kullanım amacını belirleme konusu aracın çekiş sistemini belirlerken ne kadar önemli olduğu tam da burada ortaya çıkar. Eğer kısa süreli geziler yapıyorsanız çekiş sistemi her ne olursa olsun sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Ancak uzun yol yapan bir karavancı için çekiş sistemi çok önemlidir. Zira izleyeceğiniz uzun rotalar sürekli olarak farklı yol koşullarını da beraberinde getirir. Özellikle tam dolu ağırlıkta rampa tırmanırken sergileyeceği yol tutuşu ve yakıt sarfiyatı çekiş sisteminin ne olacağını doğru olarak seçmeyi önemli kılar. Çekiş sistemleri aşağıdakği gibidir.

Campervan Karavanlar  (4WD – 4 Çeker Araçlar)

Campervan dediğimiz, büyük araçların karavanlara dönüşüm süreçlerine başlamadan önce araç seçimi konusunda belirlememiz gereken etmenlerden biri aracın çekişi. Mercedes Sprinter gibi 4 çekerli (4WD) araçların yanısıra, yine kendi içinde ayrılan önden (FWD) ve arkadan (RWD) araçları inceleyeceğiz, her birinin avantajları ve dezavantajları var.

 

Önden Çekişli Karavanlar (FWD)

Karavan için tercih edilen, önden çekişli minibüsler arasında Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Renault Master’ı görebiliriz. Önden çekişli araçlar yakıtı daha iyi kullanır, daha az yakar. Yükseklik ve genişlik olarak daha avantajlıdır. Daha az tutuş sağlayan bu araçlar yüklendiğinde güçten düşer.

Arkadan Çekişli Karavanlar (RWD)

Arkadan çekişli minibüsler arasında karavana uygun olanlar Volkswagen Crafter, Ford Transit, Mercedes Sprinter ve Iveco Dailiy araçlarını gösterebiliriz. Bu araçlar daha iyi tutuş kapasitelerine sahip. Çekişleri arkada olduklarından daha güçlü motor seçenekleri vardır. Daha çok yakar.

Reklamsız gezinti için

 

 Seçtiğiniz karavanın yol açacağı diğer giderleri bilin

Karavanlar için muayene süresi ve ücreti, zorunlu trafik sigortası ve motorlu taşıtlar vergisi gibi düzenli olarak yapmanız gereken harcama listelerini de ayrıca bilmeniz gerekiyor. İstanbul’u ve Marmara Bölgesi’ni sıklıkla kullanıyorsanız, körfez geçişi ve boğaz geçişi ücretleri ve hakları da araç sınıfına göre değiştiğini bilmek gerekiyor. Kimi araçlarda aks mesafesi ve kısa veya uzun şase olması fiyatlarda ciddi farklara neden olabiliyor. Ehliyet tipleri de farklılaşabiliyor. 3,500 kg ağırlığının altındaki araçları B tipi sürücü belgeliler kullanabiliyorlar, 3,500 kg üzerindeki araçlarda ise ağır vasıtaya ehliyet sınıfları gerekiyor.

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır