Kampçılıkla İlgili 24 İpucu
1. Yağmur yağmasından önce karıncalar yuvalarının giriş ağzına ince kanallar veya tümsekler yaparlar. Fırtınanın başlangıcından bir saat önce yapım işini bitirirler.
2. Berberlerin sakal traşında kesilen yerlerdeki kanı durdurmak için kullandıkları madde(kan taşı-şap) ile sinek ısırıklarının verdiği rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu stiptik kaleme bir az su damlatın ve ısırılan yere sürün.
3. Günde 200 mg. B1 vitamini hapı almanız, terinizin sivrisinekleri uzak tutucu özellikte olmasını sağlar.
4. Sık sık banyo yapın temiz bir vücut kokan ve terli bir vücuda göre daha az sinek çekicidir.
Vahşi Hayvanlardan Korunun
5. Saç spreyleri, deodorantlar, parfümler, koku saçan güneş kremleri kullanmayın. Hem sinekleri hem de ayıları çekerler.
6. Açık renkli giysiler giyinin. Sivrisinekler koyu renkli giysileri severler. Birde keneleri açık renkli giysilerde çabuk fark edersiniz. Üzerinizde bol dökümlü giysiler giyin.. ?? Bol giysilerin üzerinden sivrisineklerin sokması zordur. Tüm giysilerinizin uç kısımlarını tam kapatın pantolonunuzu çorabınızın içine sokun.
7. Çadırınızı kuracağınız alanı inceleyin karınca yuvası, hayvan giriş delikleri, yoğun çalılık , ağaç parçaları ?? , durgun su birikintileri vb. Bu ortamlarda kamp kurmayın.
8. Zararsız olduğundan emin olmadığınız şeyleri kesinlikle yemeyin.
9. Yıldırıma karşı önlem… Yüksek kayalar ve ağaçlardan uzak durun. Metal malzemeleri üzerinizden çıkarın uzağa koyun (fotoğraf makinesi, metal matara vb) yere çömelin. Bekleyin.
Kafanızı dinleyin
10. Haberleşme işlevi görenler (cep telefonu, telsiz vb) dışındaki tüm elektronik eşyalarınızı evde bırakın. Amacınız kafanızı dinlemekse teknolojiyi yanınızda götürmenin anlamı yoktur. (Walkman, radyo, oyunlar vb.)
11. Yılan gördüğünüzde yada bir hayvanla aniden karşılaştığınızda kesinlikle kaçmayın-koşmayın…
12. Gittiğiniz yeri ve programınızı başkalarına mutlaka bildirin.
13. Doğadaki en tehdit edici tehlike yine insanlardır, hayvanlar değil. Karşılaştığınız insanları aklınızı ve içgüdülerinizi kullanarak değerlendirin. Paranoyak olmayın ama çok umursamaz da olmayın.
14. Yemekleri doğru planlayın. Fazla yiyecek taşımayın, az gelmemesine de dikkat edin.
15. Ateşli silahları evde bırakın.
Enerjinizi düzgün kullanın
16. Kendinizi en yavaş tempoluya göre ayarlayınız. Bu yarış değildir. Çocuklarınıza çevreyi araştırma, oynama ve size saçma gelen şeyler yapma özgürlüğünü verin.
17. Yürürken şarkı söyleyin. Eğlenin, ayılar veya aslanlar sizi duysunlar, geldiğinizi anlasınlar. Üzerinize garip bakışlar çekmeden (banyonuz dışında) başka nerede yüksek sesle şarkı söyleyebilirsiniz ki.
18. 300 metre yükseklik farkı hava ısısının 3 derece düşmesine ve güneş ışınlarındaki UV’nin %4 artmasına neden olur.
19. Doğada mümkünse Lithium AA (kalem)pilleri kullanın, Bunların raf ömrü 10 yıldır. Sürekli kullanımda Karbon veya alkali pillere göre 1/3 daha az enerji verirler ve böylece 3 kat daha fazla süre kullanmanızı olanaklı kılarlar. Alkali pillere göre Lithium piller neredeyse 3 kat pahalı olmalarına karşın kullanım süresine göre hesaplandığında fiyatları eşittir.
Doğa şartlarına hakim olun
20. Yükseklerde karların erimesi öğlenleri hızlanır, akıntılı yerleri öğleden önce geçmeye çalışın.
21. Yürüyüş sırasında sürekli mola vererek yola devam etmek ağır ağır sürekli yürümekten daha fazla enerji harcatır.
22. Akşamları oluşan kızıllık kampçı için iyi, sabahları oluşan kızıllık ise dikkat demektir.
23. Hiçbir expedisyona yanınıza en az 15-20 m. uzunluğunda 7-8mm’lik bir ip almadan gitmeyiniz. İhtiyacınız olmadan o ipin değerini anlamazsınız.
24. Yanınızda götüreceğiniz yiyeceklerin.