Kamp yeri seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kamp rotanızı belirlediniz, kamp alanınına ulaştınız. Artık yerleşmenin, çadırımızı kurmanın zamanı geldi. Ancak çadırımızı rast gele bir yere kurmamızın hem ergonomi, sağlık hem de güvenlik açısından bazı dezavantajları olabilir. Özellikle tecrübeli bir kampçı değilseniz önceden bu bilgileri edinmeniz, daha sağlıklı daha güvenli bir kamp yapmanıza yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir dizi kurallar mevcut bunlar neymiş gelin birlikte bir göz atalım..

Kamp yeri seçerken  bunlara dikkat edin

Kaya-toprak heyelanına veya kışın kamp yapıyorsanız şayet, çığa maruz kalması muhtemel olan yerlere, dik yamaçların dibine veya üstüne kamp kurmayın. Bazen kamp yerine ulaştığımızda çadır kurmak için en cazip yer dik bir dağın kenarı olabilir, tavsiyemiz manzaranızdan biraz ödün vererek daha güvenli çadırınızın üzerine taş/kaya parçalarının yuvarlanması/düşmesi mümkün olmayan bir alanı tercih etmenizdir.

Kurumuş ölü ağaçların altına çadır kurmayın, tıpkı dik bir dağın veya tepenin dibine çadır kurmak gibi; kurumuş ağacın dalları rüzgarın etkisi ile kolayca kırılıp çadırınızın üzerine düşebilir. Eğer mevsim sert rüzgarların estiği bir mevsim ise rüzgar ve fırtınadan korunaklı bir yer seçmeye çalışın. Ormanlık alanlarda ağaçların çevrelediği doğal oluşumlu küçük bir meydancığa kamp kurulabilir, böylece rahat ateş yakılabilir.

Su Kaynaklarına Dikkat!

Su kaynağına yakın olmak istediğinizin farkındayız. Bu gerçekten kamp yaparken işimizi kolaylaştırıyor. Bu doğru. Ancak su kaynağına güvenli bir uzaklıkta olmak çok önemlidir.  İçerisinden su akmayan kuru bir dere veya nehir yatağına kamp kurmayın zira bahar ayları ve bahar-yaz ayları boyunca kuru nehir yatakları yalnızca saatler içinde suyla dolabilir, bazen sel şeklinde gelen suyun seviyesi 3-4 metreye kadar dahi yükselebilir. Havaların sıcak olması, nehir yatağının boş olması bizi yanıltabiliyor. Ancak bu kurumuş nehir yataklarının hangi kaynaktan beslendiği hakkında bir fikrimiz yok ise bu nehir yatağının tekrar ne zaman dolacağını da tahmin etmemiz mümkün değildir. Bu sebeple dere ve nehir yatakları asla kamp kurulmaması gereken yerlerden başlıca olanlardan biridir.

Hava durumu hakkında bilgi edinin ve tedbirlerinizi ona göre alın. Hafif eğimli ve suyun birikmeyeceği bir alan seçmek önemlidir. Yağmur olasılığı varsa çadır etrafına oluk açmanız gerekebilir. Yağmurda çadırınızın ipleri gevşer, bu ipleri gerip daha sonra güneş açtığında gevşetmezseniz çadırınız yırtılabilir.

Tuvalet gereksinimi için uygun yerlerin olup olmadığına araştırın.

Uygun bir yer yoksa şayet bir tane kendiniz yapabilirsiniz. Kurumuş ağaç dalları, yabani otlar ve bir kürek yardımıyla kendi doğal, çevre dostu tuvaletinizi inşa edebilirsiniz.

Acil durumlar için kamp yerinin terk edilmesi gerektiğinde mutlaka önceden belirlenmiş bir planınız olmalıdır. Nasıl bir acil durumdan söz ediyoruz? Bu durum bir orman yangını, vahşi hayvan tehdidi, doğal afet veya hava muhalefeti olabilir.

Çadırınızı kurmadan önce çevrenizi mutlaka inceleyin… Bir çukurda olmayın. Eğer yağmur yağarsa suyun hepsi size doğru gelebilir. Yukarıya bakın. Bir ağacın çürük dalları altındaysanız, başınıza düşme riski vardır. Çevrenize bakın. Sürüklenmiş dallar, yapraklar veya çalılar varsa sel alanındasınız demektir.

Reklamsız gezinti için

2 tane 2’şer kişilik çadır kuracak yer bulmak her zaman bir tane 4 kişilik çadır kuracak yer bulmaktan kolaydır. Çadırınızın fazla büyük olmamasına dikkat edin. Kamp kurarken de, kamp yeri bulurken de rahat edersiniz.

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır