Kamp Giyimi: Doğada Nasıl Giyinmeliyiz?

Doğada giyim konusunda temel prensip, içe giyilecek kıyafetlerin bir kaç adet kalın giysi yerine birçok kattan oluşmuş ince giysilerden oluşmasıdır. Bu ince giysi katmanları arasında kalan hava vücudumuzu dışarıdaki soğuk havadan izole edecektir. Bu tarzda giyindiğimizde, ortamdaki ısının durumuna göre ve bizim harcadığımız efor ile vücudumuzda oluşan ek ısının ayarlanması daha kolay olacaktır. Isındığımızda bu ince katmanlarda birini çıkarmamız veya tersi durumlarda giymemiz ısı ayarlamamamızı kolaylaştıracaktır. Önemli nokta giydiğimiz her kat giysinin vücudumuzda oluşan ter buharını tutmadan bir sonraki kata aktarmasıdır. Aksi durumda oluşan iç ıslaklık nedeniyle soğukla mücadelemiz olanaksız hale gelecektir.

En üste giydiğimiz giysinin rüzgarı ve soğuğu içeri geçirmediği gibi nemi dışarı atmalıdır. En üstte giydiğimiz giysinin seçiminde önünün ve koltuk altlarının fermuarla ile açılıp, kapananı tercih ettiğimizde ısı kontrolünü yapmamız kolaylaşacaktır.

Molalarda ve uzun süreli beklemelerde yürüme ile oluşan ek ısı azalacağından giysilerimiz bizi soğuktan koruyamayacaktır. Böyle durumlar için yanımızdaki çantanın en kolay ulaşılabilecek yerine konan kalın bir anorak (daha kalın bir mont) giymemiz gerekir. Bu şekilde vücudumuz üşüme nedeniyle enerji kaybetmesinin önüne geçilmiş olur. Çok gerekli olan enerji korunması da sağlanmış olacaktır. Tekrar yürüyüşe geçildiğinde bu anorak çıkarılmalıdır. Kısa bir süre üşüme hissedilse bile eforun verdiği ısı ile kısa zamanda üşüme atlatılacaktır.

 

Birinci Kat Giysi

Vücudumuzu ikinci bir deri gibi sarmalı ve teri dışarı verebilen sentetik-yün karışımı bir giysi veya polyproplen bir giysi tercih edilmelidir

İkinci Kat Giysi

Daha bolca olmalı buna karşın boyun ve bilekler korumalı olmalı ısı kaybını önlemelidir. Sıcak havada bu giysi çıkarılmalıdır.

Üçüncü Kat Giysi

Bu kat yün bir kazak veya polar bir ceket olmalıdır. Hava ılık ise son kat olarak giyilebilir.

Son Kat Giysi

Bu giysi rüzgar ve suya dirençli olmalı, nefes alan kumaştan imal edilmiş olmalıdır. Önünün tamamen açılabilir olması gereklidir.

 

Pantolon Altı Giysi:

Bu giysi soğuk iklimlerde tercih edilmelidir. Sentetik yün karışımı uzun iç çamaşırları kullanım için uygundur.

Pantolon:

İyi havalarda kalın bir keten pantolon işimizi görür iken, yağmur ve karda su geçirmeyen nefes alabilen bir pantolon gereklidir.

Baş ve boyun bölgemiz kan damarlarının en yoğun olduğu bölgedir. Bu kısımlarda büyük ısı kaybı olabilir. Bu nedenle baş ve boyun bölgesi soğuk havalarda iyi korunmalıdır. Polar başlık pratik bir çözümdür. Sıcak havalarda ise geniş kenarlı ve havalandırmalı bir şapka baş ve boyun bölgesini güneşten koruyabilir.

Çoraplar:

Sentetik yün karışımı ve doğa sporları için üretilen nem tutmayan çoraplar tercih edilmelidir. En az iki çift çorap doğa gezilerinde çantamızda yer almalıdır.

Eldiven:

Özellikle soğuk hava koşullarında eldiven de bere kadar gereklidir. Su geçirmez ve nefes alabilir türden olanları tercih etmeliyiz.

Tozluk:

Hava koşulları ve etkinlik türüne göre tozluk gerekebilir. Ayakkabı içine su, çamur, kar girmesine engel olur.

 

GİYSİLERDE HANGİ TÜR KUMAŞI TERCİH ETMELİYİZ?

YÜN

(+)Yün doğal bir elyaf olup iyice ıslanana kadar sıcak tutmaya devam eder. Tenimize temas eden yüzeyden kurumaya başladığından kendimizi kuru hissetmemizi sağlar. Uzun kollu ve paçalı yün iç çamaşırları her yerde bulunabilir. Soğuk ile mücadelemizde bize çok faydalı olacaktır.

(-)Yün nemi çektikçe ağırlaşır. Kuruması zaman alır ve vücudumuza temas eden ter nedeniyle alerji yapabilir. Dikkatli yıkanmadığında çekme yapar.

PAMUK

(+)Vücuda iyi oturur. Ucuzdur ve her yerde bulunabilir.

(-)Islanınca ağırlaşır. Islandıkça ısı kaybını artırır. Pamuk dokuma rüzgarı ve ısıyı geçirir. Doğada kullanmaya uygun değildir.

KAZ TÜYÜ-TİFTİK

(+)Son kat giysilerin dolgu malzemesi olarak kullanılır. Hafiftir ve insanın ısısı iyi muhafaza eder. Hareketsiz ortamlarda kullanışlıdır.

(-)Kaba bir malzemedir. Islandığında ısı izolasyonunu kaybeder. Rüzgar ve nemi geçirdiğinden genellikle üzeri su geçirmez bir tabaka ile kaplı olarak kullanılmak zorundadır. Yürüyüş ve tırmanışlara uygun değildir.

FLEECE-POLAR-POLARTEC

%100 Polyester sentetik bir kumaştır. Makinede yıkanabilir. Hafif ve sıcak tutan bir malzemedir. Dayanıklı ve çok yumuşaktır. Su tutmazdır ve çok çabuk kurur. Nefes alabilir. Rüzgarın içeri girmesine müsaade etmez. Buna karşın nem buharını dışarı bırakır.

Reklamsız gezinti için

GORETEX®

(+)Genellikle dış ve iç kat arasına yapıştırılan özel bir film tabakasından meydana gelen bir kumaştır.Cm2 milyonlarca gözenekten oluşmuş bir yapıdadır. Gözeneklerin boyutu yağmur damlasındaki su molekülünü içeri almayacak kadar küçük,içerde oluşan nem buharındaki su moleküllerini geçirecek kadar büyüktür. Yağışı ve rüzgarı içeri geçirmediği gibi,buharlaşma nedeniyle oluşan nemi dışarı çıkarmaktadır.

(-)Pahalıdırlar ve her yerde bulmak zordur.

Ayakkabı

  1. Yeni aldığınız veya daha önce hiç kullanmadığınız ayakkabılarla doğaya çıkmayın.
  2. Ayaklarınızdaki malzemenin ağırlığına dikkat edin. Ayağınızdaki 1 gr sırtınızdaki 5 gr demektir.
  3. Ayağınız üşürse başınızı örtün” Ne yapıyorsanız fark etmez ister yürüyün, ister oturun, ister uyuyun sıcak tutan bir başlık el ve ayaklarınızın üşümemesini sağlar. Bir boyunlukta kullanmakta fayda vardır. İnsanlar baş ve boyunlarından çok fazla ısı kaybederler.

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır