Kalkan gezi ve incelememize başlamadan önce ön bilgi vererek yazıya başlayalım. Kalkan, geçmişte küçük bir balıkçı kasabası iken bugün bu kasaba, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan, Antalya’nın kaş ilçesine bağlı en meşhur tatil merkezlerinden biri konumundadır. Havaalanına ve Antalya merkezine uzaklığı nedeniyle Kalkan’da kısa süreli tatilci görmek biraz zordur. Kalkan’da genelde haftalık veya sezonluk villa kiralayan tatilcilere rastlanır. Bölgede sürekli olarak ikamet eden çok sayıda İngiliz mevcuttur. Geçmiş yıllarda bölgeyi ziyaret eden daha çok İngiliz varken, 2019 yılında ülkeler arasında yaşanan bürokratik krizler ve İngiliz hükümetinin Türkiye’nin güvenirliliği ile ilgili vatandaşlarına yapmış olduğu uyarılar neticesinde eskisi kadar çok değiller ancak yine de Kalkan’ın güzel deniz ve bakir koylarından vazgeçemeyen çok sayıda İngiliz turiste sıklıkla denk gelebiliyorsunuz.
Kalkanda yaşayan İngilizler genelde sıcak insanlar, çoğu Türkçe biliyor ve karşılaştığınızda kendilerinden kendi dilimizde “Merhaba” duymak çok hoş. Biz de merhaba deyip yanlarından geçiyoruz, yolun aşağı kısmında yer alan çarşı; sağlı sollu esnafların yer aldığı dar sokaklardan meydana geliyor. Parke taşlar sizi sahile kadar getiriyor. Burada çok sayıda balık restoranı, yöresel lezzetlerin menüsünü süslediği yerel restoranlar, eğlence mekanları, pub ve kafeler yer alıyor. Fiyatlar genel olarak yerli turistler için yüksek. Sahil kenarında yer alan bir balık restoranında iki kişi karşılıklı birer balık yiyip bir şişe şarap içmenin maliyeti 1200-2000 lirayı bulabiliyor. Kalkan’da özellikle sahil kenarında yer alan işletmelerin müşteri portföyü ve beklentisi İngiliz müşteri yönündedir.
Kalkan’a sosyoekonomik açıdan üst sınıf diye tabir edebileceğimiz kitlenin ziyaret ediyor olması Kalkan’ı genel olarak pahalı hale getiren şeydir. Yolun üst kısmında ise sahilden uzaklaştıkça fiyatlar daha makul seviyelere düşer. Eğer yolunuz bir gün Kalkan’a düşer ve bir şeyler yemek isterseniz bütçenize göre; yemeğinizi sahil kenarında veya kalkanı ve kalkan sahilini yukarıdan gören bir yerde daha uygun bir fiyatla yemeyi tercih edebilirsiniz.
Kalkan, Bodrum’a ve Bodrum’un yaşayış biçimine aşina bir insan için çok tanıdık gelebilecek bir yerdir. Ben Kalkan için; burası resmen küçük Bodrum demiştim. Kalkan gündüzleri durağan, yaşam daha sakin akıyorken geceleri ise ışıl ışıl ve hareketli bir hal alıyor. Gündüz Kalkan’a gelip, daha sonra gecesini gören bir insan bunca insanın birden bire nereden çıktığını merak edebilir.
Kalkan Gezi: Konaklama Seçenekleri
Kalkan’da çok çeşitli konaklama imkanları var bunları kabaca ele alalım:
Villa
Çok sayıda kiralanabilir Villa mevcut ancak rezervasyon usulü yüksek sezondan önce rezervasyon yaptırmış olmanız şart. Kalabalık ailelerin daha ekonomik olduğu için tercih etmesi sebebiyle çok hızlı bir şekilde tükeniyor. Günlük fiyatları; sağladığı imkan ve büyüklüklerine göre 1.500 ile 16.000 arasında değişen geniş bir fiyat yelpazesine sahip. Rezervasyon için villa kiralayan işletmelere internet üzerinden Google arama motoruna “Kalkan Villa Kiralama” şeklinde yazıp aratıldığında rahatlıkla ulaşılabiliyor. Reklama gireceği için burada bir acente ismi vermiyoruz
Otel / Pansiyon
Otel ve pansiyonlar da bir diğer seçenek. Fiyatlar yüksek sezon için pahalı iken düşük sezonda daha uygun oluyor. Sahile yakınlık ve uzaklık ve otel imkanları fiyatlar için belirleyici. Çok geniş bir fiyat yelpazesi mevcut bu sebeple yanlış yönlendirmemek adına bir fiyat bilgisi vermeyeceğiz.
Çadır / Karavan
Merkezden, Halk plajının yer aldığı sahile çadır kurma şansınız yok. Burada ücretli bir camping alanı da mevcut değil. Çadırınızı Halk Plajının sağa doğru devam eden bölgesinde yol kenarına kurabilirsiniz. Eğer bir karavanla geziyorsanız aynı şekilde Karavanınızla burada konaklayabiliyorsunuz. Biz çadırımızı kurmak, şansımızı merkezden sahile inildiğinde Halk plajının en sol ucunda yer alan uzak bir köşede denedik.
Yanımıza bir belediye görevlisi ile bir zabıta gelip çadırımızı toplamamızı rica ettiler. Bizi bulunduğumuz yerin hemen sağ karşı kıyısında olan yere yönlendirdi. Yalnızca gece konaklayıp yarın gideceğiz deyince çadırı gece kurmak şartıyla bir gecelik izin verdiler. Ancak herkese aynı izini verirler mi bilemiyorum bu sebeple bu noktayı, kamp yapılabilir alan olarak tanımlamıyorum. Siz de kalkan gezi notlarınızı yorum alanında aktarabilirsiniz.
Kalkan’daki Saklı Koyu mutlaka görmelisiniz
Kalkan Halk plajının birkaç yüz metre ilerisinde mini minicik cennet gibi bir koy var. Burayı mutlaka görmenizi ve hatta burada denize girmenizi tavsiye ediyoruz. Biz hayran kaldık siz de kalın isteriz. Koyun nerede olduğunu görmeniz ve fotoğraflarına bakmanız için rota adresini ve çektiğimiz kısa bir videoyu incelemeniz için aşağıya bırakıyorum.
https://www.kamprota.com/rota/kalkan-sakli-koy-merdivenli-koy/