İrana nasıl gidilir ? İran’a ister aracınızla Doğubayazıt üzerinden Karayoluyla isterseniz Tahran‘a Havayoluyla gidebilirsiniz. Otostopla seyahat edenler rahatlıkla araç bulmanız mümkündür. Türkiye (Van) – İran arasında seyahat trafiği epey yoğundur.
Karayolu Seyahati
Ziyaret edenler 6 aya kadar Türkiye’deki sürücü ehliyeti ile İran’da araç kullanabilirler.
İran’da yüksek oranda trafik kazası var
Toplu taşıma araçları dahil olmak üzere karayoluyla seyahat ederken ve caddeleri geçerken büyük özen gösterin. Bir kazaya karışmışsanız, ne kadar küçük olursa olsun, kaza alanını terk etmeyin. Polis gelene kadar bekleyin.
İranlı yetkililer bazen hem şehirlerde hem de ana yollarda gayri resmi barikatlar kuruyorlar. Genellikle genç ve deneyimsiz memurlar görevlendirilir. Kimliğinizi daima yanınızda taşımalı ve anlaşmazlıklara girmekten kaçınmalısınız.
Kendi aracınızı İran’da sürmek istiyorsanız, İran geleneklerine ve diğer düzenlemelere tabi olabilirsiniz. Motosikleti ülkeye getirmek isteyen gezginler için özel gereksinimler var. Kadınların kamuya açık yollarda motosiklet sürmesine izin verilmemektedir. Seyahate çıkmadan önce İran yetkilileriyle görüşün.
İrana nasıl gidilir : Deniz Yolculuğu
Hazar Denizi ve Basra Körfezi’nin pek çok alanı politik olarak oldukça hassastır. Güney Basra Körfezi’ndeki Abu Musa ve Tunus adalarının etrafındaki sular özellikle hassas bölgelerdir. Ve askeri kontrol altındadır. 2005’te Abu Musa’ya demirleyen bir İngiliz çift gözaltına alındı ve adanın yakınındaki sulara girmeleri için bir Fransız ve Alman vatandaşı hapse atıldı. 2009 yılının Kasım ayında, bir grup İngiliz denizci, yanlışlıkla İran sularına girdikten sonra yatlarıyla birlikte bir hafta boyunca gözaltına alındı.
İranlı yetkililerin izni olmadan, denizciler bu adaların etrafındaki sulara hiç girmeye ya da yelken açmaya çalışmamalıdır. Nisan 2015’te, İranlı yetkililerce ticari bir anlaşmazlıkla ilgili mahkeme kararının ardından, Hürmüz Boğazı’nı geçerken İran kuvvetleri tarafından uluslararası bir ekiple bir konteyner gemisi gözaltına alındı; gemi ve ekip 9 gün sonra serbest bırakıldı. Mayıs 2019’dan bu yana Umman Körfezi’nin içinde ve çevresinde çok sayıda ticari gemi saldırıya uğradı.