Harbiye Askeri Müzesi
Genelkurmay askeri tarih ve stratejik etüt başkanlığı’na bağlı olan Harbiye Askeri Müzesi ve kültür sitesi komutanlığı, geçmişimizi, kültürümüzü, kısacası biz’i bize anlatıyor…
Koleksiyonların zenginliği ve çeşidi açısından dünyanın en önde gelen müzelerinden birisi olan Askeri Müze’nin kuruluşu modern anlamda olmamakla beraber 15. yüzyıla kadar uzanıyor. 1453’de İstanbul’un Türkler tarafından fethinden sonra Aya İrini Kilisesi, değerli harp silah, araç ve gereçlerinin toplandığı ‘Cebehane’ olarak düzenlenmişti. 1726 tarihinde Cebehane’deki tüm malzemeler düzenlenerek ‘Dar-ül Esliha’ adı ile sergilenmişti.
Modern anlamda müzeciliğin temeli 1846 yılında atılmış ve bu tarih Türk Müzeciliği’nin ve Askeri Müze’nin gerçek anlamda ilk kuruluşu olmuştu.
Aya İrini’deki bu koleksiyonlar kısa bir süre sonra ilk defa müze adını alarak ‘Müze-i Hümayun’ olarak isimlendirildi.
1940 yılına kadar Aya İrini’de kalan Askeri Müze, İkinci Dünya Savaşı döneminde faaliyetlerine bir süre ara verdi. Savaş tehlikesinin ortadan kalkmasından sonra 1949 yılında Maçka Silahhanesi’nde depolanan eserler 1959’dan itibaren Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında tekrar sergilenmeye başladı. 1966 yılından itibaren restorasyon çalışmaları sürdürülen eski Harbiye binasının Askeri Müze olarak kullanılmasına karar verildi ve 10 Şubat 1993 günü yeni bir düzenleme ile ziyarete açıldı.
Çok zengin bir koleksiyon
Askeri Müze yaklaşık 45 bin parçadan oluşan çok zengin bir koleksiyona sahip. Sınırlı sergileme alanlarında bu koleksiyonun ancak 5 bin’i ziyaretçilerle paylaşılabiliyor. Dönem, konu gibi değişik açılardan ele alınarak gruplandırılan eserler arasında tüfek, tabanca, top ve kılıçlar, zarif süslemeleri ve kitabeleriyle zırhlar, kalkanlar ve miğferler, Osmanlı ordusunun görkemini vurgulayacak nitelikteki altın görünümünde tombaklar ve Osmanlı saray çadırlarının en nadide örnekleri var.
Askeri Müze gezi rehberi
Giriş Salonu
Burada Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi binasının maketi ve müze koleksiyonundan seçme bazı objelerin yer aldığı ‘Tanıtım Vitrini’ bulunuyor.
Tanıtım Salonu
Askeri Müze’nin tarihi; 1846’dan günümüze kadar uzanan bir periyod içinde çeşitli fotoğraf ve yayınlarla belgesel olarak anlatılıyor. Atıcı Silahlar Salonu: Bu salonda ok ve okçulukla ilgili eserler sergileniyor. 17-19. yüzyıl arasındaki Osmanlı ok ve yayları, ok hedefleri, ok-yay muhafazaları, yay germe gereçleri, ok yatakları, yayı gererken parmağa takılan şestler salonun ana malzemeleri.
Binicilik Salonu
Bu salonda 19.-20. yy. binicilik ve süvari sınıfı ile ilgili malzemeler sergileniyor. Fatih ve Yavuz Köşesi: Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) ve Yavuz Sultan Selim’in (1512-1520) atlı mankenleri, İstanbul’un fethinde Osmanlı gemilerinin karadan Haliç’e indirilmesini gösteren panoramik bir maket yer alıyor.
Kesici Silahlar Salonu
Avrupa kökenli kesici ve delici silahların en eski örneklerini Orta Çağ Avrupa kılıçları ve sırıklı silahlar grubu oluşturuyor. Savunma Silahları Salonu: Avrupa savunma silahlarının büyük bölümünü Avrupa miğferleri oluşturuyor.
Atatürk Dershanesi
Mustafa Kemal Atatürk, Harp Okulu ve Harp Akademisi öğrenimini Askeri Müze Binası`nda tamamlamıştı. Mustafa Kemal`in Harp Akademisi 3. sınıfını okuduğu dershane O`nun anısına düzenlenmiş. Sınıfta Atatürk`ün okul yaşamı ile ilgili fotoğraf ve belgeler de sergileniyor.
Ateşli Silahlar Salonu
16. yüzyıldan 20. yüzyıl başına kadar imal edilmiş çeşitli Avrupa ve İslam ateşli silahları bulunuyor.
Top Maketleri ve Küçük Çaplı Top Teşhir Salonu
15-20. yüzyıllar arasına tarihlenen Osmanlı Dönemi ahşap ve metal toplar ile yabancı devletlere ait modeller yer alıyor.
Somali-Bosna-Kosova-İç Güvenlik Salonu
Somali, Bosna ve Kosova’da görev yapan Türk Birlikleri’ne ait sancak, üniforma, nişan ve madalya gibi malzemeler ile fotoğraflar var.
Askeri Kıyafetler Salonu
Osmanlı Devleti’nde Yeniçeri Ocağı’nın kurulması ile birlikte orduda
görev yapan kişilerin ayrı bir kıyafet giymeleri kabul edilmiş ve önceleri elbiseden çok başlıklara önem verilmişti. Bu salonda o kostümler sergileniyor.
Bayrak ve Sancaklar Salonu
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait sancaklar ile yabancı devletlere ait bayraklar sergileniyor.
Çadırlar Salonu
17. yüzyıldan bu yana Osmanlı Dönemi’ne ait çadır ve çadır parçaları yer alıyor.
Şehitler Galerisi
Tarih boyunca bağımsızlık uğruna büyük zaferler kazanırken, yine aynı uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimize ithaf edilmiş.
Müzede ayrıca Meşrutiyet Salonu, I. Dünya Savaşı Salonu, Çanakkale Savaşı Salonu, Kurtuluş Savaşı Salonu, Kore-Kıbrıs Salonu, Etnografik Eserler Salonu, Genelkurmay Başkanları Salonu, Kenan Evren Salonu, Atatürk Salonu, Mehter Enstrümanları Salonu, Harbiye Hamamı, III. Selim Köşesi, Fermanlar, Beratlar, Yazma Eserler Salonu gibi diğer bazı salonlar bulunmakta.
Mehter Takımı ilgi görüyor
Harbiye Askeri Müzesi ’nin en ilgi çeken etkinliklerinden biri şüphesiz Mehter Takımı konserleri. 500 kişilik modern Atatürk Salonu’nda müzenin açık olduğu günlerde (Pazartesi-Salı dışında) her gün 15.00 -16.00 saatleri arasında Mehter’in tarihçesini anlatan İngilizce ve Türkçe multivizyon ile 20’şer dakikalık iki seans halinde verilen konser ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
Harbiye Askeri Müzesi ; dini bayramların birinci günü, yeni yılın ilk günü ile Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.