Epifani / Epiphany
Epifani, genellikle Üç Kral Günü veya Epiphany Bayramı olarak bilinir. Bu “tezahür” veya “ortaya çıkma” anlamına gelir. Ayrıca, özellikle Doğu Hristiyanlar tarafından Theophany (“Tanrı’nın tezahürü”) olarak da adlandırılır. Epifani, yalnızca günün kendisine değil, onu izleyen kilise mevsimine de atıfta bulunur – farklı bir uzunluğa sahip bir mevsimdir, çünkü Lent başladığında sona erer ve bu Paskalya tarihine bağlıdır.
Hristiyan inancına göre İsa’nın ilahiliğinin tezahür ettiği ilk iki olayı anar: Üç kral (bilge adamlar veya Magi olarak da bilinir) Beytüllahim’deki bebek İsa’yı ziyaret ettiğinde ve Vaftizci Yahya onu Ürdün Nehri’nde vaftiz ettiğinde . Roma Katolik ve Protestan kiliseleri, Epifani’yi kutlarken Magi’nin ziyaretini vurgular. Doğu Ortodoks kiliseleri, İsa’nın vaftizine odaklanır.
Epifani, en eski Hıristiyan bayramlarından biridir. Noel tatili kurulmadan önce, ikinci yüzyılın sonundan bu yana kutlandı. Diğer Hıristiyan mevsimlerinde olduğu gibi, kilise de eski bir pagan festivalinden Epifani’yi tahsis etti. MÖ 1996’nın başlarında, Mısırlılar kış gündönümünü (sonra 6 Ocak’ta gerçekleşti) Bakire Aeon’a bir kutlama ile kutladılar. Tatilin, Gregoryen takvimi tanıtılmadan önce oluşturulduğunu not etmek önemlidir.
Epifani Bayramını tatil yaparak kutlayan ülkeler
Andorra, Polonya, İtalya ve Almanya’nın bazı şehirlerinde resmi tatildir. İngiltere, Amerika, Kanada ülkelerinde de kutlamalar yapılır ancak resmi tatil değildir.