Denize Kaç Derecede Girilir?

Bu yazımızda denize kaç derecede girilir sorusunun cevabını arayacağız. İlkbahar aylarında herhangi bir Akdeniz iline yolu düşenler havanın birden ve Türkiye’de diğer illere göre daha erken ısındığını görmüştür. Ve buralarda “ben denize girerim bu havada” klişedir. Peki, kaç derecede denize girmek uygun olur?

İdeal deniz sıcaklığı kaç derece olması gereklidir? Denize kaç derecede girilir? Tüm detayları ile sizin için derledik.

İdeal Deniz Sıcaklığı Kaçtır?

Deniz sıcaklığı konfor derecesi 22 olarak kabul edilmektedir. Genellikle 22 derece altında deniz soğuk olarak nitelendirilir. Deniz suyunun 29 derece üstüne çıkması ise biraz bunaltabilir . Ayrıca bazı enfeksiyon risklerini arttırır. Yani bir yetişkin için yüzmekten keyif alacağınız deniz suyu sıcaklığının aralığı 22 ile 29 arasında olmalıdır. Bebeklerde ise gerekli deniz suyu sıcaklığı 26 dereceden başlar.

Hipotermi nedir? Kaç derecede girilir?

Yetişkin bir bireyin  normal vücut ısısı ortalama 37 derecedir. Bu ısı 35 derecenin altına düşünce Hipotermi gerçekleşir. Hipoterminin nedeni vücudun üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesidir. Kişinin vücut ısısı 32-35 derece aralığına düştüğünde  bilinç kaybı, daha aşağı düşmesinde ise ölüm gerçekleşir. Deniz suyu, hipotermi için çok soğuk olmak zorunda değildir. Vücut ısısından daha soğuk olan herhangi bir su hipotermi sebebi olabilir. Burada önemli etken vücut ısısından daha düşük sularda kalma süreleridir.

Soğuk denize yanlışlıkla ya da istemeden düşenler elbette hayatta kalma şans ve sürelerini arttırmak için bazı şeyler yapabilirler.  Öncelikle varsa can yeleği kullanılmalı mümkün olduğu kadar enerji kaybından kaçınılmalıdır. Kıyafetler asla çıkarılmaz. Varsa düğme ve fermuarları kapatılır. Yalnızca sudan çıktığımızda kıyafetlerden kurtularak hemen kurulanmalıyız. Ayrıca suda birden fazla kişi var ise ısı korunması için bir arada kalmalı ve yakın olmalıdır.

Eylül Ayında Denize Girilir mi?

Eylül ayında denize girilecek yerler arasında Antalya ve Mersin başı çekiyor. Ancak yine de gideceğiniz koyun özel durumları olabilir. Örneğin Mersin’de, Yapraklı Koy, Akyar Koyu, Soğuksu gibi bazı plajlarda denize dere suyu karışmakta. Bunun için buralarda deniz suyu sıcaklığı diğer koylara göre daha soğuk olabiliyor.  Bununla birlikte Mersin Ayaş sahili ise oldukça sığ ve sıcaklığı ile tatilcilere Eylül Ekim aylarında deniz keyfi sunar.

Deniz Ne Zaman Isınır?

Denizin güneşin batmak üzere olduğu saatlerde en yüksek sıcaklığa ulaşır. Bununla birlikte sabahları ise özellikle güneş doğduğu sırada en soğuk olduğu andır.

Dünya’da Deniz Suyu Sıcaklıkları

Deniz suyu sıcaklıkları Dünya çapında değişiklik gösterir. Dünya yüzeyinin ısınmasındaki yıllık değişim, düşük enlemlerde küçük, orta ve yüksek enlemlerde büyüktür.

Örneğin; Basra Körfezi’nde yaklaşık 34 derece iken ve kutupların yakınında -2 derecelere (suyun donduğu sıcaklık) kadar düştüğü ölçülür. Tropik iklimlerde okyanus yüzeyi tüm yıl boyunca ılıktır ve mevsimsel olarak yaklaşık 1 ila 2 derece arasında değişir. Orta enlemlerde, okyanus ortası sıcaklıkları yıl boyunca yaklaşık 8 °C değişir. Kutup enlemlerinde ise deniz suyu sıcaklığı donma noktasına çok yakın, yaklaşık -2 ile 9 derece arasında kalır.

Pirireis ‘den Kontrol Edin

Pirireis.gov.tr bizim hem deniz suyu sıcaklıkları hem de deniz dalga ve rüzgar durumu için kullandığımız harika bir kaynaktır. Buradan bulunduğunuz yere ve tarihe göre deniz suyu sıcaklıklarını istediğiniz an kontrol edebilirsiniz.

Reklamsız gezinti için

 

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır