Büyükçekmece Kültür Park : Mimar Sinan Eserleri

Büyükçekmece Kültür Park

Kültür Park, bahar ve yaz aylarında İstanbul’un en gözde yazlık mekanları arasında yer alan Büyükçekmece ilçesinin en gözde adreslerinden birisi.

Her yıl Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Kültür ve Sanat  Festivalleri ile dikkat çeken tarihi Park Ramazan etkinlikleriyle ve yöresel lezzetleri tadabileceğiniz minyatür yöre evleri, çay bahçesi gibi tesisleriyle oldukça beğeni topluyor. Mimar Sinan eserlerini restore ederek hayata döndürülmesiyle oluşan bir proje olan Kültürpark’ta 5 bin kişilik bir Açık Hava Tiyatrosu da bulunuyor. Parkda bulunan mimarsinan eserleri;

Kanunî Sultan Süleyman Köprüsü

636 mt uzunluğu, 7.17 mt genişiliği ile ilçenin sembolü olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü padişah döneminde Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kanunî Sultan Süleyman Zigetvar seferine çıkarken ordunun Çekmece Gölü ile  Marmara Denizi’nin kesiştiği bu boğazda sallarla karşıya geçmekte zorlanması üzerine bu köprünün yapılmasını emretmiştir. Köprü Zigetvar seferi sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra tahta geçen  II. Selim döneminde 1567 yılında tamamlanmıştır.

Aynı zamanda önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunan köprü için Mimar Koca Sinan’ın “köprü eserlerim içerisinde şaheserimdir” demiştir.Yapımı sırasında büyük tulumbalarla gölün suyunun boşaltıldığı köprü 4 parçadan ve 28 kemerden oluşmaktadır.1986 ile 1989 yılları arasında restorasyonu yapılmıştır.

Kurşunlu Han ( Büyükçekmece Kervansarayı)

Kurşunlu Han olarak da bilinen  Büyükçekmece Kervansarayı’nın kim tarafından ne zaman yaptırıldığı kesin bilinmemekle birlikte Mimar Sinan’ın eserlerinin listesi olan Tuhfetü’l-mi‘mârîn ve Tezkiretü’l-ebniye’de bu kervansarayın adı geçtiği için XVI. yüzyıl içinde büyük ihtimalle Kanûnî devrinde (1520-1566) Mimar Sinan tarafından yapılmış olduğu düşünülmektedir. İstanbul’dan batıya  geçişte ana kervan ve askerî yoldaki menzil yerlerinden biri olarak yapılmıştır. Aynı zamanda ticaret yolu üzerinde bulunan Kervansaray, İstanbul’u Batı’ya bağlayan Kanunî Sultan Süleyman köprüsünün hemen yanında olduğundan Osmanlı Devleti’ne batıdan karayolu ile gelen bütün seyyahlar tarafından görülmüştür.
II. Dünya Savaşı sırasında askerî depo ve konaklama yeri olarak kullanılmış olan Kurşunlu Han, sonrasında uzun yıllar saman ambarı olarak kullanılmıştır. Bakımsız kalan bu tarihî eser Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1965-1966 yıllarında restore  ettirilmiştir.

Büyükçekmece Kervansarayı aralarında tuğla hatıllar konulmuş kesme taşlardan yapılmış, 41 × 18,50 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı bir yapıdır.Kervansarayın  Kurşunlu Han olarak anılmasının sebebi eskiden  çatısının kurşun levhalarla kaplanmış olmasıdır.Hırsızlık ve yağmalar sonucu çalınan kurşun levhaların yerine şimdilerde Kervansaray kiremitle örtülüdür.Kuzey cephesinde yuvarlak kemerli tek girişi olan Kervansaray yalnızca güney cephesindeki pencerelerden ışık alır.Tam ortada sıralanan on destekle ikiye ayrılan Kervansaray’ın içinde  duvarlarda  22  ocak ve  bunların aralarında on iki dolap oyuntusu bulunmaktadır.
Büyükçekmece Kervansarayı Osmanlı dönemi Türk mimarisinde menzil hanlarının güzel bir örneğidir.

Büyükçekmece Kültür Park : Kanunî Sultan Süleyman Çeşmesi

1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından tarihi köprü ve kervansarayla birlikte Mimar Sinan’a yaptırılmıs olan çeşme klasik üslup  üç cepheli meydan çeşmesidir. Kesme taştan yapılmış olan çeşme günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

Reklamsız gezinti için

Sokullu Mehmet Paşa Camii

Sokullu Mehmet Paşa Camii

Parkın girişinde ziyaretçileri karşılayan Sokullu Mehmet Paşa Camii 1567 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Dünyada yalnızca iki tane benzeri bulunan minaresi tek parça taştan oyularak yapılmıştır.

Tartışmaya Katıl

Reklamsız gezinti için

İlanları Karşılaştır

Karşılaştır