30 Ağustos için bir dönüm noktası olan bu tarihi anı aktaralım. Ardından 30 Ağustosta Gezilecek Yerler için derlediğimiz listeye geçelim.
30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Muharebesi’nin sona ermesinin ardından düşman kuvvetlerinin çoğu dört bir yandan kuşatıldı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğindeki savaşta ya tamamen yok edildi ya da ateş hattında ele geçirildi. Anadolu’daki Yunan ordusunun ise yarısı tamamen yok oldu. Geriye kalan kısmı ise üç grup halinde geriye çekilmek zorunda kaldı. Bu durumu gören Gazi Mustafa Kemal Paşa , Kütahya’da yer alan Çalköy’de yıkılmış bir evin avlusunda, Türk ordusuna Yunan ordusunu takip etmesini söyleyen, o tarihi sözler dudaklarından döküldü:
“Ordu, ilk hedefiniz Akdeniz. İleri!“
# Anıtkabir
Rasattepe (Anıttepe) Anıtkabir yapılmadan önce Anıttepe, orada bir gözlem istasyonu olduğu için Rasattepe olarak adlandırılmıştır. MÖ 906’da bu tepede. 12. yüzyılda Anadolu’da devlet kuran Frig uygarlığına ait antik mezarlar (mezar yapıları) bulunmaktadır. Anıtkabir’in Rasattepe’de yapılmasına karar verildikten sonra bu mezarların temizlenmesi için arkeolojik kazılar yapıldı. Bu mezarlardan çıkarılan eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.
# Gelibolu Yarımadası ve Milli Parkı
Türkiye’de en çok ziyaret edilen savaş alanları Çanakkale ili sınırları içerisinde bulunan tarihi yerlerdir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan en büyük savaşlardan biri Gelibolu Savaşı idi.
Milli park içerisinde yer alan 138 sivil yapı örneği, 49 anıt, 50 Türk şehidi, 29 Türk anıt ve kitabesi, 34 yabancı mezarlık ve anıtın yanı sıra bölgedeki kale ve hisar gibi tarihi yapılar inanç turizmi için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.
# Dolmabahçe Sarayı
Abdülmecit’ten sonra kardeşi Abdülaziz de bu sarayda yaşamıştır. Dolmabahçe Sarayı, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Atatürk’ün İstanbul’daki cumhurbaşkanlığı konutuydu ve Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de öldüğü yer olması nedeniyle cumhuriyet tarihinde özel bir öneme sahip.
# Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi (Sivas)
Sultani (lise) iken Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından karargâh olarak kullanılan yapı, 4-12 Eylül tarihleri arasında burada yapılmıştır. Sivas Kongresi tarihi bir itibar kazanmıştır. Sivas Müzesi kitabesine göre yapı, sivil bir lise iken Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından 5 Ekim 1892 tarihinde yaptırılmıştır.
# Erzurum Kongre Binası (Erzurum)
Meclis Binası Erzurum Kongresi’nin yapıldığı ilk binadır ve 1864 yılında Mıgırdiç Sanasaryan tarafından Sanasaryan Akademisi (Ermeni Kız Yatılı Okulu) olarak yaptırılmıştır. Cumhuriyetten önce bina satın alınarak ülkeye getirilmiştir.
# Bandırma Vapuru (Samsun)
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yoldaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkardıktan sonra; posta görevine devam etti. 1925 yılında İlhami Söke’ye satılan gemi, 4 ay içinde aynı adam tarafından Haliç’te sökülmüştür. Geminin orijinal çizimlerinden hareketle yeniden inşa edilerek; 19 Mayıs 2006’da Samsun belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. 7 Şubat 2005’te Bandırma vapurunun kullanım ve işletmesini devraldı.
30 ağustosta gezilecek yerler için eklemek istediklerinizi lütfen yorum alanına yazın.